Протидія контрабанді на Закарпатті: додаткові резерви, жорсткі адекватні дії, інженерне облаштування

НАЗАД
15 грудня 2018 10:56

Державна прикордонна служба України проводить системні комплексні заходи з протидії угрупованням, які організовують переміщення курива.

В межах Закарпатської і Чернівецької областей особливо гостро та напружено на кордоні склалася ситуація зі спробами порушників незаконно переправити тютюнові вироби. Саме тому Державна прикордонна служба України проводить системні комплексні заходи з протидії угрупованням, які організовують переміщення курива.

Однак якщо раніше злочинці обмежувались лише словесними погрозами та залякуваннями на кшталт пошкодження майна або підпалу транспортних засобів прикордонників, то зараз зухвалість тютюнових контрабандистів перейшла межу, коли заради наживи вони вчиняють злочини, що навіть призводять до смерті правоохоронців.

Як вже неодноразово повідомлялося, для стабілізації такої ситуації, що склалася в цьому регіоні, на найбільш загрозливі напрямки прикордонники направили додаткові резерви відомства, зокрема підрозділи мобільного загону «ДОЗОР», прикордонні комендатури та кінологів зі службовими собаками, які максимально ущільнили державний кордон.

Але організатори злочинних групи, які займаються тютюновою контрабандою, також кидають неабиякі сили та ресурси, аби «прорватись»  через кордон  з товаром, що приносить їм надприбутки. Вони використовують оптичні прилади, прилади нічного бачення, радіостанції, безпілотні літальні апарати, автомобільну техніку високої прохідності. А де не можуть подолати кордон технікою, організовують місцевих жителів, яких вдягають у гідрокостюми та переправляють з товаром річкою, або ж долають важко прохідну гористу місцевість, споряджаючи каравани кіньми.

Тому окрім людських резервів, задіяних додатково на цих напрямках,   керівництвом прикордонного відомства прийнято рішення вздовж лінії кордону облаштувати інженерні загородження, аби ще більше знизити активність тютюнової контрабанди. Наразі прикордонниками Мукачівського загону було встановлено 7 тисяч метрів спірального загороджувального паркану.

Такий паркан не згинається та не ламається, його досить складно подолати, і хоча контрабандисти все ж намагаються вишукувати способи його подолання, це значно уповільнює їх незаконні наміри. Крім того, окрім паркану прикордонники облаштовують й інші загородження, серед яких так звані спотикачі, малопомітні перешкоди та інше. Також для збільшення секторів спостереження, створення додаткових можливостей маневрування силами та засобами під час припинення проявів протиправної діяльності на кордоні, проводиться розчистка прикордонної смуги.

Державна прикордонна служба ще раз наголошує, що  військовослужбовці Держприкордонслужби у тісній співпраці з іншими правоохоронними органами консолідованими діями й надалі будуть виключно жорстко реагувати на злочинні дії контрабандистів та, у разі виникнення загрози життю та здоров’ю правоохоронців, будуть діяти адекватно, в тому числі і застосовувати зброю, в межах діючого законодавства.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси