Прикордонники забезпечують цілодобовий контроль за кораблями та суднами в акваторії Чорного та Азовського морів

НАЗАД
06 вересня 2016 14:19

У Держприкордонслужбі функціонує сучасна система моніторингу надводної обстановки, яка дозволяє здійснювати дистанційний контроль за кораблями та суднами в акваторії Чорного та Азовського морів, а також річкової ділянки.

У Держприкордонслужбі функціонує сучасна система моніторингу надводної обстановки, яка дозволяє здійснювати дистанційний контроль за кораблями та суднами в акваторії Чорного та Азовського морів, а також річкової ділянки. Збір і обробка даних морської обстановки у внутрішніх водах і територіальному морі, виключній (морській) економічній зоні України і оперативне забезпечення інформацією про її зміни протягом доби  забезпечує відділ оперативних чергових Морської охорони Головного центру управління службою Держприкордонслужби.

 Відділ оснащений необхідними сучасними засобами комунікації, спеціалізованими системами автоматизації, що забезпечує безперервне управління силами та засобами морської та річкової ділянки кордону, а також координацію центрів управління службою загонів Морської охорони.

За допомогою автоматизованої системи надводного моніторингу спеціалістами Головного центру управління службою відслідковуються усі судна, які знаходяться у територіальному морі. Зазначена інформація виводиться також безпосередньо на монітор для візуального спостереження та контролю за переміщенням кораблів та суден. За цими даними можливо визначити тип судна, порт приписки, прапор, місця останніх заходів в порти, орієнтовний час прибуття в наступний порт, а також маршрут руху.

Дана система цілодобово, в режимі оn-line надає черговому по морю дані з ділянок відповідальності постів технічного спостереження, наявність надводних цілей в зоні дії радіолокаційних станцій – від стаціонарних, таких як морські стаціонарні платформи та самопідйомні бурові установки, до суден, які знаходяться під контролем.

Варто зазначити, що завдяки ефективному застосування зазначеної системи вже притягнуто до відповідальності суднокоманди 38 суден, які підозрюються у заходженні в порти тимчасово окупованої території АР Крим на загальну суму майже 240 тисяч гривень.

Однією з важливих функцій відділу є підтримання інформаційної взаємодії з прикордонними службами причорноморських держав. В рамках співпраці здійснюється обмін інформацією щодо суден, які знаходяться під підозрою, мають небезпечний вантаж тощо.

Завдяки  інноваційним розробкам в прикордонному відомстві розпочато роботу щодо впровадження бездротової системи зв’язку для взаємодії з корабельно-катерним складом, який виконує завдання у морі. Дана система дозволить побудувати стійкий канал зв’язку, що забезпечить можливість створення відеоконференцій між будь-якою ланкою управління з командиром корабля, дозволить створювати системи візуального спостереження за обстановкою як на кораблі, так і за його периметром, що надасть змогу попередити недостовірність даних про обстановку.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси