Прикордонники взяли участь у спільних консультаціях щодо розбудови системи національної стійкості із Групою експертів НАТО

НАЗАД
21 лютого 2019 14:22

Упродовж трьох днів (19-21 лютого 2019 року) у Києві проходитимуть спільні консультації щодо розбудови системи національної стійкості із Групою експертів НАТО.

У заході  разом з понад 70 українськими держслужбовцями із 24 державних відомств беруть участь і представники Адміністрації Державної прикордонної служби України.

На початку заходу Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що цьогорічні консультації є унікальними, адже мають на меті розв’язати не ситуативну проблему, а розробити ефективну, попереджувальну систему національної стійкості саме на стратегічному рівні.

«Сучасні загрози еволюціонують із неймовірною швидкістю. Відтак і реакція має бути відповідною. Україна має унікальний досвід, адже 5 років безперервних гібридних атак неабияк загартували наш «імунітет». Однак для того, щоб стійкість не залишалася спонтанною і реактивною, ми і маємо створити далекоглядну систему захисту на стратегічному рівні», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Віце-прем’єр-міністра зауважила, що для ефективного функціонування такої системи необхідно, насамперед, три перші кроки: створити єдину систему міжвідомчої координації, підготувати правову основу для функціонування національної системи стійкості (через відповідні стратегічні документи та рішення), а також підготувати  висококваліфікованих фахівців із питань розбудови системи національної стійкості.

«Сьогодні ми вперше об’єднуємо досвід країн НАТО з нашим власним, аби оцінити стан вітчизняної системи стійкості, а також закласти підвалини нової, ефективної системи. Переконана, що ця важлива робота допоможе нам упевненіше рухатися до євроатлантичного майбутнього» , – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Крім того,  Віце-прем’єр-міністр зазначила, що рекомендації експертів Групи консультативної підтримки НАТО надзвичайно важливі для української сторони і матимуть вагоме значення для успіху спільної роботи. «Те, що ми вже зуміли зібралися для цього важливого заходу, уже є позитивом. Однак, не слід забувати, що насправді, це тільки початок роботи, яка вимагатиме від нас злагоджених, скоординованих дій, спільного узгодженого розуміння кінцевої мети і кроків, необхідних для її досягнення», –  додала  Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Начальник Управління з питань співробітництва з НАТО Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Олексій Генчев зазначив, що консультації з Групою експертів НАТО – надзвичайно важлива справа, яка матиме прямий вплив на національну безпеку нашої держави.

«Говорячи про майбутнє України, очевидним є те, що стратегічне планування, прогнозування  та оцінка ризиків – це те, чим ми повинні займатися сьогодні, аби впевнено дивитися у безпечне завтра», – підкреслив Олексій Генчев.

Своєю чергою, керівник Групи консультативної підтримки НАТО Хасіт Танкей зауважив, що експерти НАТО раді долучитися до важливої роботи  із розбудови національної системи стійкості України.

 «Ми готові ділитися власними знаннями з українськими колегами і водночас ми вважаємо, що український досвід є надзвичайно цінним і для країн НАТО. Адже, протистоячи російським агресивним діям, ви доводите свою стійкість майже щодня», – наголосив Хасіт Танкей.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси