Прикордонники продовжують виконання завдань в умовах введення воєнного стану

НАЗАД
01 грудня 2018 14:37

Відповідні заходи направлені винятково на посилення охорони і оборони державного кордону України на фоні зростаючої агресії з боку з Російської Федерації.

У 10 областях України, а також внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії відповідно до Указу Президента України від 26 листопада 2018 року № 393 «Про введення воєнного стану в України», затвердженим Законом України, введено воєнний стан.

В даний час підрозділи Держприкордонслужби у відповідності до законодавста про правовий режим воєнного стану в межах компетенції продовжують виконання визначених завдань. Відповідні заходи направлені винятково на посилення охорони і оборони державного кордону України на фоні зростаючої агресії з боку з Росії і у разі загострення ситуації дозволять якнайшвидше відреагувати та мобілізувати всі ресурси.

Поряд з посиленням державного кордону та його режиму в пунктах пропуску та контрольних пунктах в’їзду-виїзду здійснюється посилений контроль за переміщенням осіб. Під час перетину кордону іноземцями та особами без громадянства, у тому числі громадянами Російської Федерації, прикордонники відокремлюють групи ризиків і проводять додаткові заходи з метою недопущення в Україну осіб, які можуть бути причетні до провокаційних або неправомірних дії на території нашої держави.

За наявності правових підстав і у разі якщо громадяни не можуть пояснити чіткої мети своєї подорожі в Україну іноземцям та особам без громадянства забороняється в’їзд в Україну у визначеному законодавством порядку.

Загалом протягом минулої доби за результатами перевірки на кордоні з Росією в Україну були не пропущені майже 100 громадян Російської Федерації, більшість з яких не могли підтвердити мети своєї подорожі в Україну, частина не мала належних документів на право перетину кордону або перевищили термін перебування в нашій державі.

В той же час, особи, які мають дипломатичний статус в Україні, є обслуговуючим персоналом транспортних засобів, а також прибувають в Україну за наявності документів підтверджуючих постійне чи тимчасове проживання на території України, можуть чітко підтвердити мету своєї поїздки, або їх поїздка носить гуманітарний характер, серед яких смерть або важка хвороба близьких родичів, лікування, навчання, запрошення на участь в певних проектах чи змаганнях тощо, через кордон будуть пропускатися. Додамо, що це діятиме відносно таких громадян у разі відсутності винесеної їм раніше заборони у в'їзді в Україну.

Провокаційними є заяви Росії і звинувачення про тотальне обмеження поїздок для її громадян. Минулої доби через кордон з Росією в Україну прослідувало 780 громадян РФ. Зазначимо, що громадяни Росії в'їжджають в Україну за закордонним, дипломатичним або службовим паспортом.

Також російська сторона заявляла, що не вдаватиметься до дзеркальних санкцій. Однак тільки протягом останніх трьох днів російські прикордонники відмовили у в'їзді більше 100 громадянам України. При цьому, на відмінну від України, де прикордонники у разі непропуску іноземців чітко пояснюють причину і видають картки відмови, на території Росії українцям не пояснюють причини відмови і не надають жодних документів.

Державна прикордонна служба України радить нашим співвітчизникам за можливості утриматися від поїздок в РФ, оскільки можуть отримати безпричинні відмови.

Крім того, аби уникнути будь-яких можливих спекуляцій, Держприкордонслужба повідомляє, що у період воєнного стану пропуск осіб до ТОТ АР Крим через адміністративну межу здійснюватиметься тільки за українськими документами. В той же час виключення будуть прийматися у відношенні представників іноземних медіа, правозахисних організацій, гуманітарних місій та ін., у разі наявності у них необхідних документів та отриманих спеціальних дозволів, виданих Державною міграційною службою України, як це передбачено законодавством. В кожному окремому випадку прийматимуться виключні рішення безпосередньо в контрольних пунктах в’їзду-виїзду. При цьому, ті іноземні громадяни, які на законних підставах до цього виїхали на окупований півострів, зможуть повернутися безперешкодно.

Також зазначимо, що в районі проведення ООС за рішенням командувача Об’єднаних сил в КПВВ встановлено особливий режим перетину лінії зіткнення, зокрема обмежено виїзд іноземців та осіб без громадянства на тимчасово окуповану територію України. Право перетину лінії зіткнення матимуть представники офіційних спостережних місій ООН, ОБСЄ та Червоного Хреста. Щодо решти іноземних громадян рішення на пропуск до тимчасово окупованої території України буде прийматись при наявності відповідних документів про постійне проживання на окупованій території або потребу перетину лінії зіткнення з гуманітарною метою.

Додамо, що жодних обмежень стосовно громадян України немає.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси