Представники Головного експертно-криміналістичного центру Держприкордонслужби взяли участь у роботі Технічного комітету «Судова експертиза»

НАЗАД
21 вересня 2018 11:12

Наразі, в Україні провідними спеціалізованими судово-експертними установами започатковано спільну роботу щодо приведення організаційного та методичного забезпечення судово-експертної діяльності до єдиних державних стандартів.

Так, учора в Київському науково-дослідному інституті судових експертиз Міністерства юстиції України відбулось перше засідання Технічного комітету ТК 192 «Судова експертиза». На офіційне запрошення керівництва інституту, у засіданні взяли участь представники Головного експертно-криміналістичного центру Держприкордонслужби.

Метою Технічного комітету є розроблення національних стандартів, у тому числі, гармонізованих з міжнародними стандартами у сфері судових експертиз, які сприятимуть організаційному та методичному забезпеченню судово-експертної діяльності правоохоронних органів.

Під час засідання було обговорено багато актуальних питань сучасної криміналістики та ухвалено відповідні рішення щодо створення підкомітетів за напрямками діяльності. Зокрема, підкомітету криміналістичних експертиз, до яких відноситься технічна експертиза документів.

З приводу зазначеного, варто нагадати, що наразі, відповідно до Стратегії розвитку Державної прикордонної служби України (схваленої розпорядженням КМУ від 23.11.2015 № 1189-р) тривають заходи з впровадження європейських стандартів у систему прикордонного контролю. Зокрема, розгортання трирівневої системи перевірки документів, які надають право на перетинання державного кордону України, однією із складових якої є судова експертиза паспортних та інших документів.

Створення в Україні Технічного комітету ТК 192 «Судова експертиза» та залучення до роботи в ньому експертів різних судово-експертних установ сприятиме розробці сучасних європейських практик, уніфікованих методик проведення різних видів експертиз, встановленню узгоджених методів роботи, які збільшать ефективність діяльності експертних установ різних напрямків під час співпраці у розслідуванні транскордонної злочинності. Також сприятиме удосконаленню судово-експертної діяльності, техніко-криміналістичного забезпечення Держприкордонслужби та інших правоохоронних органів, розширенню обміну результатами експертиз (експертних досліджень) та актуальною інформацією, включаючи спільне використання баз даних й підвищенню якості висновків експертів та їхньої доказової цінності у суді.

До роботи у засіданні Технічного комітету ТК 192 «Судова експертиза» залучалися експерти провідних державних спеціалізованих судово-експертних установ Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Державної фіскальної служби України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, судово-медичних установ, а також представники Національної академії внутрішніх справ, Національної академії прокуратури України та Державного науково-дослідного інституту МВС України.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси