Очільник Держприкордонслужби: «Ми ліквідуємо контрабанду»

НАЗАД
04 липня 2019 13:28

Упродовж першого півріччя 2019 року прикордонники завадили переміщенню через держрубіж України товарів на понад 190 млн грн. Цей показник, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, виріс майже в 2 рази.

Учора під час спілкування з журналістами інформаційного агентства «УНІАН» Голова Держприкордонслужби зокрема розповів про боротьбу з контрабандою.

«Є певні ділки, які хочуть заробити гроші, і їх не цікавить, що хтось в цей час сидить в окопі. В нас є гарна практика – спільні групи з Державною фіскальною службою. Ми проводимо цю роботу, виявляємо бази накопичення, транспортні засоби, які беруть участь у переміщенні цих товарів. Сказати, що ми виявляємо всі партії, було б некоректно. Тому що в Донецьку чи Луганську ціна на певні наші категорії товарів вища в три рази, і це формує попит. Але боротися з цим явищем можна, і ми це робимо», - розповідав Сергій Дейнеко.

Понад 15 млн пачок контрабандних тютюнових виробів виявили прикордонники упродовж першого півріччя поточного року, а це на 12 мільйонів більше ніж за аналогічний період минулого року. Найбільш «привабливим» напрямком для оборудок пачкарів залишається кордон з ЄС.

Відповідно проведеного аналізу, саме на кордоні з Румунією (виявлено понад 1 млн пачок), Угорщиною (близько 100 тисяч пачок) та Польщею (більше 300 тисяч пачок сигарет) протиправні елементи не полишають спроб нарощувати свої незаконні дії, а іноді й залякувати, погрожувати та застосовувати фізичну силу стосовно охоронців кордону. Сьогодні найскладнішими ділянками є відділи «Красноїльськ», «Ділове», «Дякове», «Селятин» та «Лужанка». Однак саме в межах їх відповідальності прикордонники за вказаний період викрили чималу кількість контрабандних сигарет, у тому числі із застосування спецзасобів і зброї.

 Крім того, великим «попитом» серед контрабандистів користується бурштин. За 6 місяців поточного року охоронці кордону не допустили переміщення через кордон близько 200 кг «сонячного каміння».

«Контрабанда – це вбивця конкуренції і чесного виробництва в Україні. Прикордонники вживають заходів виключно з недопущення переміщення товарів, які підлягають обов’язковому державному експортному контролю. Ми відповідаємо за безпекову складову: щоб не перевозили зброю, вибухівку, наркотики. Плюс до того, якщо спроба контрабандного переміщення відбувається поза пунктів пропуску, в полях, то це – робота прикордонників. Якщо в пунктах пропуску – це питання до митників», - зазначив полковник Дейнеко.

Додамо, що від початку 2019 року співробітники Держприкордонслужби виявили 280 одиниць зброї, близько 2 тисяч штук боєприпасів та 30 кг вибухових речовин.

«Наша служба достатньо активно протидіє контрабанді наркотичних речовин», - продовжує Сергій Васильович, - «були випадки, коли ми затримували партії по двісті кілограмів кокаїну, героїну. Постійно відбуваються певні процеси, іноді навіть поза межами території України. За допомогою матеріалів Держприкордонслужби минулого року було виявлено дві фабрики з виробництва контрафактних тютюнових виробів: одна на території Польщі, інша – в Іспанії. Одна з поширених схем незаконного ввезення товарів – через поштових операторів».

Так, від початку року охоронці кордону виявили 7,5 тисяч кг наркотичних засобів та 15,5 кг прекурсорів.

«Перша наша задача – ми ліквідуємо контрабанду. Друга задача, яка переді мною стоїть – це викорінення корупції серед прикордонників. Немає людей, які матимуть індульгенцію на протиправну діяльність. В цій боротьбі в мене немає друзів – є вороги, і є однодумці. Якщо буде необхідність притягнути до відповідальності – притягнемо всіх. Нічого особистого», - наголосив очільник прикордонного відомства України Сергій Дейнеко.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси