«Нове обличчя кордону»: керівники підрозділів проекту вивчали досвід Прикордонної варти Польщі з розбудови системи охорони кордону

НАЗАД
17 квiтня 2019 14:21

У Польщі керівники українських відділів прикордонної служби, що реформовані в рамках проекту «Нове обличчя кордону», удосконалювали європейські практики охорони кордону.

Навчальний візит у підрозділи Прикордонної варти сусідньої країни був організований Міжнародною організацією з міграції в Україні за сприяння Посольства США в Україні.

У перші дні свого перебування в Польщі, як вже повідомлялося, прикордонники України побували в Навчальному центрі спеціалізованої підготовки, спільному польсько-німецькому центрі співпраці та одному з підрозділів охорони кордону.

Окрім цього, делегація Держприкордонслужби України перебувала в спільних підрозділах охорони внутрішніх кордонів Європейського Союзу на польсько-німецькій та польсько-чеській ділянках.

Зокрема, на спільному відділку польської Прикордонної варти та німецької поліції у Людвігсдорфу начальників українських прикордонних підрозділів ознайомилися з концепцією охорони кордону на шляхах транскордонного сполучення, обміном інформацією між правоохоронними органами обох держав та варіантами дій у разі тимчасового відновлення однією із сторін контролю на спільному кордоні. Також польські колеги розповіли про порядок несення служби спільних патрулів, де польські та німецькі правоохоронці пліч-о-пліч виконують завдання на шляхах міжнародного сполучення службовим автомобілем однієї зі сторін. Окремо акцентувалася увага на діях спільного патруля щодо переслідування та затримання порушників вглиб території обох країн, обміні службовою інформацією та перевірці ймовірних порушників як по внутрішнім, так і по єдиним, європейським базам даних.

Специфіку охорони польсько-чеської ділянки кордону та дій правоохоронців у типових та нестандартних ситуаціях прикордонники Польщі презентували на спільному з чеськими правоохоронцями відділку «Наход-Кудова-Слоне». В цьому підрозділі виконують спільно свої службові обов'язки окрім польських прикордонників ще й поліцейські та митники обох держав.

На завершення візиту співробітники Держприкордонслужби України, які пройшли відбір в рамках проекту «Нове обличчя кордону», мали змогу перейняти досвід координації дій органів виконавчої влади та правоохоронців в разі виникнення надзвичайних ситуацій, зокрема стихійного лиха. Для цього був організований візит до спільного міжвідомчого антикризового центру Любанської повітової ради та зустріч з старостою-головою правління повітової ради.

Підсумовуючи результати зустрічі українські охоронці кордону високо оцінили організацію та забезпечення роботи делегації.

Безумовно, досвід європейських колег стане в нагоді прикордонникам на шляху розбудови системи охорони державного кордону з урахуванням європейського вектору розвитку України.

Зазначимо, що проект «Нове обличчя кордону» (деталі тут: https://newface.dpsu.gov.ua/) запроваджений Державною прикордонною службою України за європейськими принципами доброчесності. Його партнерами для прозорості та відкритості виступають Посольство США в Україні та Міжнародна організація з міграції в Україні. Нині він охоплює близько 10 прикордонних підрозділів, персонал яких виконує завдання в низці авіаційних пунктах пропуску та міжнародних пунктах пропуску на кордоні з Польщею. Загалом за проектом вже відібрано більше тисячі осіб і він націлений на створення модельних відділів прикордонної служби з професійним, вмотивованим, принциповим персоналом, який ефективно виконуватиме функції держави на кордоні та матиме водночас високий рівень довіри громадськості.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси