Міжнародна морська практика та досвід іноземних колег у повсякденній діяльності Морської охорони

НАЗАД
13 березня 2019 09:15

Зустріч іноземних гостей, рятувальна операція, «Одеські дебати» та візит до штаб-квартири Берегової охорони Грузії – ці та інші події в тижневому дайджесті діяльності Морської охорони Держприкордонслужби.

Минулого тижня, під час виконання завдань з охорони державного кордону, катер Морської охорони зустрів у точці рандеву іноземних гостей. Фрегат «Barbados» та ракетний катер «Marti» Військово-Морських Сил Туреччини прибули в Одесу в рамках тактичних навчань.

В Азовському морі корабель Морської охорони виконував особливі завдання із висвітлення надводної обстановки в Маріупольському та Бердянському районах моря, в рамках спільних дій з корабельно-катерним складом ВМС ЗСУ за задумом штабу Об’єднаних Сил. Морський дозор  пройшов майже 120 морських миль. Незважаючи на потепління та схід криги, активної навігації ще немає, навіть, серед рибопромислових суден. А ось кораблі та катери БО ФСБ РФ активно супроводжують всі дії української сторони.

На річці Дунай кораблю Морської охорони під час несення служби довелось організувати рятувальну операцію. Один із теплоходів, що перевозив мінеральні добрива і на шляху прямування, наскочив на мілину в українській частині річки. Командир корабля оперативно оцінив обстановку, враховуючи ймовірну загрозу проникнення хімічного вантажу в річкову воду, а також інтенсивність навігації однією з основних суднохідних артерій Європи. І керуючись нормами міжнародного морського права та чинної практики, організував обстеження району, уточнив ступень пошкодження судна, та запропонував допомогу екіпажу. За словами капітана врятованого теплохода, пошкоджень корпусу судна не сталося, екіпаж травм не отримав, витоку небезпечного вантажу не було. Враховуючи водотоннажність та завантаженість судна, самостійно надати допомогу корабель Морської охорони не міг. Тому негайно були проінформовані відповідні служби найближчого порту. А морські прикордонники залишалися в районі навігаційної події, забезпечуючи контроль за обстановкою та безпекою судноплавства, в межах компетенції. Протягом доби із залученням портовських буксирів судно було знято з мілини й попрямувало за своїм маршрутом.

Питання безпеки морських шляхів та забезпечення режиму державного кордону на морі широко обговорювалося протягом тижня на самих різних рівнях. Керівництво Морської охорони Держприкордонслужби долучилося до «Одеських дебатів», які були ініційовані німецьким фондом Маршала Сполучених Штатів Америки та Міністерством закордонних справ України, за підтримки Фонду Бумбураса. Зазначений формат суспільно-політичних обговорень заснований з метою сприяння безпековому діалогу між Україною, Чорноморським регіоном та трансатлантичними партнерами.

Також, делегація Морської охорони Держприкордонслужби на чолі із начальником Регіонального управління контр-адміралом Олегом Костуром із робочим візитом відвідала штаб-квартиру Берегової охорони Грузії в м. Поті.

У ході візиту офіцери Морської охорони ознайомились із досвідом реалізації реформ, які були запропоновані та запроваджені в останні 10 років в Грузії в рамках Програми з питань експортного контролю та безпеки кордонів (EXBS), Державного департаменту США та за підтримки інших міжнародних донорів. Там створені та функціонують об’єднаний морський операційний центр, центр технічної підтримки корабельно-катерного складу. Зокрема нашою делегацією детально вивчено результати модернізації одного з проектів катерів, аналог якого є і в Морській охороні Держприкордонслужби. Це заміна двигунів, дизель-генераторів, покращення умов розташування екіпажу, осучаснення навігаційного, радарного обладнання, а також обладнання зв’язку.

Крім того, в ході зустрічі була досягнута домовленість про обмін навчальним потенціалом із грузинськими колегами. Вони запропонували досвід інструкторів оглядових груп, які пройшли багаторазове навчання в кращих структурах Берегової охорони світу та за програмами НАТО. Від української сторони до грузинських колег планується направити мультиплікаторів із відділу спеціальних дій на воді, які проходили спеціалізоване навчання із дайвінгу в США, і готові поділитися отриманим досвідом, у тому числі й бойовим.

У рамках забезпечення єдиного підходу до безпеки міжнародних морських шляхів у Чорноморському регіоні Морська охорона Держприкордонслужби України та Берегова охорона Грузії розглядають питання можливості спільного патрулювання певних районів. Першу спробу можливо буде реалізувати під час міжнародних навчань «Сі Бриз-2019», в яких традиційно беруть участь і морські прикордонники України, і їх грузинські колеги.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси