Голова Держприкордонслужби взяв участь у міжнародній конференції в Польщі під егідою FRONTEX

НАЗАД
29 травня 2019 10:15

Петро Цигикал взяв участь у міжнародній конференції, присвяченій Дню Європейської прикордонної та берегової охорони, що відбулась у м. Устрики-Долішні в Республіці Польща.

Серед учасників заходу були високопосадовці Європейської комісії, органів прикордонної та берегової охорони усіх країн-членів ЄС, міжнародних організацій-партнерів.

Під час щорічного заходу, що організований під егідою Агенції FRONTEX, основна увага була зосереджена на питаннях охорони та контролю сухопутних кордонів, боротьби з транскордонною злочинністю, співробітництва митних та інших правоохоронних служб, інтегрованого управління кордонами.

Представники ключових європейських прикордонних і берегових інституцій також обмінялись досвідом, знаннями та найкращими практиками у сфері прикордонного контролю.

Директор Агенції FRONTEX Фабріс Лежері у своєму виступі акцентував увагу співпраці Агентства з прикордонним відомством України. Пан Лежері зазначив, що питання охорони зовнішніх кордонів є спільним завданням країн по обидва боки кордону.

«Зараз ми знаходимось за 5-ть кілометрів від польсько-українського кордону. І цей кордон має надзвичайно важливе значення для всього Європейського Союзу і Україна є ключовим партнером як FRONTEX, так і всього Європейського Союзу», - сказав він.

Директор Агенції FRONTEX подякував Голові Держприкордонслужби за тісну співпрацю. Зокрема він згадав масштабну кооперацію Агенції з Державною прикордонною службою України, спільні програми фінансування та розвитку за ініціативи ЄС «Східне Партнерство», тренінги персоналу тощо.

Він додав, що FRONTEX та Державна прикордонна служби України із задоволенням продовжують багаторічну плідну співпрацю  в рамках робочих домовленостей, підписаних у 2007 році.

«Я радий зазначити, що наша співпраця розвивалась та зміцнювалась багато років і зараз охоплює широкий спектр ключових напрямків. Це і оперативні заходи, і моніторинг та контроль обстановки, аналіз та оцінка ризиків та ініціативи з нарощення та зміцнення потенціалу. Державна прикордонна служби України одна з найактивніших партнерів та бенефіціарів проекту Зміцнення потенціалу інтегрованого управління кордонами країн Східного партнерства», - зазначив Директор Агенції FRONTEX.

Окремо він наголосив, що незважаючи на транскордонні зміни необхідно працювати над зміцненням спільних кордонів.

У ході конференції очільник прикордонного відомства України та виконавчий директор Європейської Агенції FRONTEX Фабріс Лежері підписали План оперативного співробітництва між Європейською Агенцією прикордонної та берегової охорони (FRONTEX) та Адміністрацією Державної прикордонної служби України на 2019 – 2021 роки.

Під час підписання двостороннього плану співробітництва Голова ДПСУ запевнив виконавчого директора Агенції FRONTEX, що в особі ДПСУ вони мають надійного партнера та друга, а безпека зовнішніх кордонів ЄС є одним із пріоритетних завдань, що стоять перед прикордонним відомством України, і починається ця безпека ще зі сходу України, де прикордонники в складних умовах протистоять агресії РФ та гідно виконують свої обов`язки щодо протидії транскордонній злочинності.

План співробітництва, зокрема стосується обміну інформацією, аналізу ризиків, оперативного співробітництва та проведення спільних операцій як на зовнішніх кордонах держав-членів ЄС, так і в Україні, навчання персоналу та розробка інноваційних рішень у сфері прикордонної безпеки. Також сторони можуть організовувати та проводити семінари і навчальні візити для обміну досвідом, у тому числі щодо боротьби з незаконною діяльністю на кордонах з використанням малих безпілотних літальних апаратів та організації пошуково-рятувальних операцій.

Під час заходу очільник прикордонного відомства України також мав нагоду зустрітися та обговорити нагальні питання двостороннього співробітництва з керівниками прикордонних відомств Польщі, Литви, Болгарії та Молдови.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси