Для професіонала Морської охорони важливі всі аспекти підготовки – від силової до правової

НАЗАД
18 лютого 2019 16:13

Морська охорона спільно із прикордонною авіацією продовжує системне обстеження територіального моря, прилеглої зони та виключної (морської) економічної зони України.

Під час виходів ми намагаємося максимально використати реальну обстановку служби, в тому числі, і в навчальних цілях», - каже начальник відділу професійної підготовки Регіонального управління морської охорони капітан 1 рангу Юрій Алейников. «В морі завжди треба бути зібраним, зосередженим, уважним, готовим до стрімкого розвитку подій та оперативного прийняття рішення. Ніколи не знаєш, яка тривога буде навчальною, а яка – бойовою. Тому ми і навчаємось, коли на службі з охорони кордону, і охороняємо кордон, навіть, коли виходимо на навчання», - додав він.

Разом з патрулюванням літаками в море виходили кораблі та катери для  контролю прикордонного режиму, режиму державного кордону, дотримання норм законодавства про прилеглу зону та охорони суверенних прав України у виключній (морській) економічній зоні, контролю за реалізацією прав і виконанням зобов'язань інших держав, українськими та іноземними суднами та організаціями. Цього тижня обстежено понад 3 тисячі квадратних миль від Вилкового до Херсону.

У ході роботи проведено опитування суден у т. з. районі очікування, звірено інформацію, що відбивається в АІС, із тією, що офіційно повідомляють капітани суден закордонного плавання.  Більшість суден та плавзасобів дотримуються норм та положень чинного законодавства.

Проте водночас минулого тижня відносно 2 маломірних плавзасобів, що вийшли встановленим порядком на промисел на річковій ділянці, складено 3 протоколи про порушення прикордонного режиму у зв’язку із відсутністю у членів екіпажів документів, які встановлюють особу. Кожному порушнику довелося сплатити штраф.

Під час виходів у море корабельно-катерний склад виконав бойові вправи із застосування бортового озброєння, а також відпрацював групові заняття із використанням стрілецької зброї. Особовий склад Морської охорони, перебуваючи на службі з охорони державного кордону в морі, відточував навички ведення бою, виконання попереджувальної стрільби по судну-порушнику, організацію універсальної оборони корабля чи катера під час несення прикордонної служби в морі.

З кожним виходом проводилось практичне навчання екіпажу кораблів та катерів. Звичною практикою є вихід молодих офіцерів за присутності на борту закріплених за ними наставників. І це не тільки суворі екзаменатори, а й практична товариська підтримка, допомога.

Ще не менш важливим аспектом в діяльності Морської охорони є робота з іноземними партнерами з обміну досвідом організації безпеки морських кордонів, із розгортання нових підрозділів.

Так, в рамках робочого візиту в Маріуполь і Бердянськ Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні пані Ізабель Дюмон завітала в підрозділи Маріупольського загону морської охорони.

Пані Посол побувала на кораблі Морської охорони «Донбас» та у відділі спеціальних дій на воді. Під час спілкування з командуванням загону пані Ізабель Дюмон цікавилася ситуацією, яка склалася в акваторії Азова, а також завданнями, які поставлені перед Морською охороною, її компетенцією.

Крім того, з метою забезпечення всебічної реалізації своїх повноважень під час виконання  поставлених задач, в Навчальному центрі Морської охорони (м. Ізмаїл) започатковано підготовку бійців спеціальних підрозділів – відділів спеціальних дій на воді. Регіональним управлінням морської охорони розпочато практичний етап відбору персоналу та розбудови нових підрозділів на річковій ділянці. Перша група відібраних кандидатів прибула до Навчального центру і розпочала посилену підготовку на спеціалізованому курсі. До навчальних дисциплін включено: спеціальна вогнева підготовка, зокрема й навички ведення бою в умовах тісних суднових приміщень, особиста безпека та застосування сили, основи тактичної медицини, правова підготовка та адмінпровадження.

Так, для професіонала Морської охорони важливі всі аспекти підготовки – від силової до правової, саме тому, до робочої групи із опрацювання проектів нормативно-правових актів, необхідних для забезпечення реалізації положень закону України «Про прилеглу зону» включено офіцерів Регіонального управління морської охорони. Наступним етапом стане проведення в Адміністарції Держприкордонслужби міжвідомчої наради з представниками взаємодіючих уповноважених органів державної влади до компетенції яких віднесені питання запобігання порушенням митного, міграційного, санітарного та інших видів законодавств. План роботи дуже насичений та щільний, розрахований майже на рік.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси