(ВІДЕО) «Бронежаба» - унікальний автомобіль, який зберігатиме історію про українсько-російську війну

НАЗАД
21 грудня 2020 15:18

Сьогодні прикордонники передали в Національний музей історії України у Другій світовій війні унікальний бронемобіль.

Серед бійців його називали «бронежаба» - це один з двох «УАЗів», що їх у 2014 році працівники ТОВ «Миколаївський тепловозоремонтний завод» модернізували власним коштом, перетворивши на броньовики для прикордонників Луганського прикордонного загону. Тоді на прохання захисників майстри виконали в найкоротші терміни складну роботу, замінили вузли й агрегати, що не працювали, встановили бронезахист, який витримував постріли з автомата й кулемета, обладнали місце стрільця в кузові.

«2014 рік виявився дуже важким, у зв’язку з тим, що у нас не було транспортних засобів, які б давали нам броню і можливість виконання поставлених завдань», - наголосив прикордонник Федір Чикін. У той час він з побратимами боронив українські рубежі на Луганщині. Федір розповів, що тоді командир загону (нині – Голова Державної прикордонної служби України) Сергій Дейнеко звернувся з пропозицією зміцнити транспортні засоби для кращого захисту прикордонників, які брали в бойових діях. Боєць згадує, що «бронежаба» після появи на позиціях в районі населеного пункту Юганівка не раз допомагала бійцям виконувати розвідувальні завдання, прикривати шляхи до табору, аж доти, як «була поранена» під час ворожого артобсрілу.

Заступник Голови Державної прикордонної служби України Сергій Сердюк теж наголосив, що літо 2014-го було одним з найскладніших для прикордонників. Генерал-майор Сердюк нагадав, що у бойових діях на сході загинуло 70 прикордонників, місце знаходження ще 5 побратимів – невідоме. Він наголосив, що після 2014 року прикордонна служба отримала бойові машини більш високого класу захищеності, але ті перші, заброньовані волонтерами, допомогли зберегти не одне життя захисників України.

«Держприкордонслужба має честь передати цей бронемобіль музею, щоб надалі зберігати пам’ять про подвиг наших побратимів», - сказав генерал-майор Сердюк під час церемонії передачі автомобіля.

Директор музею Іван Ковальчук запевнив, що отримати такий автомобіль для них велика честь. Він нагадав, що в музеї діє експозиція «Український схід», артефакти якої показують правду про українсько-російську війну. Іван Петрович просив передати усім прикордонникам, усім побратимам, що музей достойно приймає заброньований в Миколаєві «УАЗ» і буде робити все, щоб берегти правду про бойові дії, в яких застосовувався цей автомобіль та цю війну загалом.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси