(ВІДЕО) Прикордонники ліквідували транскордонний канал торгівлі людьми

НАЗАД
20 квiтня 2021 09:20

Співробітники Держприкордонслужби спільно з представниками Нацполіції України та міграційної поліції Одеської області в рамках співпраці з правоохоронними органами Франції припинили функціонування каналу торгівлі людьми.

Наприкінці минулого року правоохоронні органи України разом з європейськими колегами розпочали заходи з викриття групи осіб, причетних до вербування та переправлення до Французької Республіки громадян України з метою здійснення протиправної діяльності, пов’язаної з торгівлею людьми та заволодіння коштами шахрайським методом.

В рамках кримінального провадження правоохоронці провели санкціоновані обшуки за місцями проживання усіх фігурантів справи як на території Україна так і у Франції. У домоволодіннях злочинців виявили низку паспортних документів, сім-карти різних операторів, банківські карти, зброю та наркотичні речовини.

Загалом було проведено майже 50 обшуків та затримано 8 фігурантів кримінальної справи. Правоохоронцям вдалось розкрити всю схему здійснення протиправної діяльності, визначено роль та місце кожного з причетних осіб у схемі та одночасного затримати фігурантів у різних містах та країнах.

В ході проведення оперативних заходів силовики з’ясували, що групою осіб на території України здійснювався підбір та вербування осіб з низьким соціальним рівнем життя, здебільшого ромів.

Злочинці пропонували жертвам так звану «мандрівку Європою», за що останні мали ще й отримати по 200-300 євро кожен. Про умови та кінцевий результат такого турне звичайно ж не розповідали.

По прибуттю до кінцевої країни подорожі, якою виявилась Республіка Франція, зловмисники відбирали у мандрівників документи, та погрожували створенням «проблем» з місцевими правоохоронними органами. Єдиною умовою для повернення «заручників» додому було оформлення на території Франції статусу «біженця». Після здійснення таких дій, особам нараховувалась соціальна компенсація в розмірі 300 євро на місяць, протягом дев’яти місяців. Використовуючи становище жертв, зловмисники отримували на руки банківські картки та кошти, які надходили на рахунки, після чого, повертали осіб в Україну.

Викриття групи злочинців відбулося в результаті комплексу заходів, проведених співробітниками Держприкордонслужби спільно зі співробітниками міграційної поліції,  УКР, СУ ГУНП в Одеській області та за силової підтримки спецпідрозділу «ДОЗОР» під процесуальним керівництвом Одеської обласної прокуратури.

Наразі тривають подальші слідчі дії. Попередньо відомо, що жертвами аферистів стали більше 100 осіб.

Коментар: начальник групи інспекторів прикордонного контролю ст. лйтенанат Іванна Плантовська​.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси