1000 спроб підкупити прикордонників

НАЗАД
12 жовтня 2021 09:45

Від початку 2021 року задокументовано 1 тис. спроб підкупу охоронців кордону. Загальна сума запропонованих правоохоронцям коштів склала 1,5 млн гривень у національній та іноземній валюті.

Варто зазначити, що цей показник в порівнянні з минулорічним зріс більш як на 60 відсотків. Впродовж 9 місяців минулого року зафіксовано 380 спроб підкупити прикордонників, сума запропонованих хабарів тоді склала 800 тис. гривень.

Найчастіше в цьому році, а це близько 500 випадків, хабародавці пропонували неправомірну вигоду за безперешкодний перетин державного кордону без встановлення додатку «Вдома» чи без проходження самоізоляції. Також зафіксовано більш як 200 спроб пропонування співробітникам Держприкордонслужби хабарів за пропуск через кордон без негативного ПЛР-тесту або страхового медичного сертифіката, який покриває витрати пов’язані з лікуванням COVID-19. Здебільшого такі правопорушення мали місце в пунктах пропуску на кордоні з країнами ЄС та Білоруссю.

Інші випадки спроб підкупу прикордонників упродовж 9 місяців 2021 року були пов’язані з пропонуванням «переглянути» рішення співробітників Держприкордонслужби щодо відмови у в'їзді в Україну. Такі випадки мали місце зазвичай у пунктах пропуску «Бориспіль», «Одеса - авіа».

До прикладу іноземець, громадянин РФ, аби прикордонники скасували рішення про відмову у в'їзді в Україну його та брата в аеропорту «Бориспіль» пропонував прикордоннику 1000 доларів США.

Також майже щоденно фіксуються пропозиції неправомірної вигоди прикордонникам в КПВВ на лінії розмежування та на адмінмежі з Кримом.   

Наприклад в контрольному пункті в'їзду виїзду «Новотроїцьке» наш краянин 1996 року народження, прямуючи на тимчасово окуповану територію, запропонував прикордоннику хабар у розмірі 1900 доларів США за його безперешкодний пропуск через лінію розмежування з великою сумою коштів.

Також варто наголосити, що в результаті досудових розслідувань, проведених за повідомленнями внутрішньої безпеки Держприкордонслужби, переважно за отримання та надання хабарів, судами притягнуто до відповідальності 40 осіб. Обвинувальні вироки отримали 21 прикордонник та 19 цивільних осіб.

Державна прикордонна служба України вкотре нагадує, що пропозиція, обіцянка чи надання неправомірної вигоди службовій особі, а також прийняття такої обіцянки, пропозиції або одержання неправомірної вигоди службовою особою є правопорушенням, за яке законом передбачена кримінальна відповідальність.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси