(ВІДЕО) У «Краківці» 2 чоловіки напали на прикордонника не бажаючи перетинати кордон з дотриманням порядку, визначеного законом

НАЗАД
13 лютого 2019 11:35

Два громадянина України сьогодні на світанку приїхали в пункт пропуску «Краківець». Наші співвітчизники планували мікроавтобусом «Мерседес» української реєстрації виїхати в сусідню країну.

Однак прикордонники зафіксували, що на транспортний засіб не має міжнародного страхового сертифікату.

Висловлюючи обурення проти законних дій прикордонників, чоловіки почали вимагати роз’яснення щодо порядку перетину державного кордону. Проте отримавши необхідні коментарі вони продовжували висловлювати своє невдоволення та здійснили напад на прикордонника. Після цього нападники заблокувались у своїй автівці.

Негайно на місце прибули чергові сили пункту пропуску та викликано наряд поліції. Нападники не реагували на неодноразові вимоги охоронців кордону вийти з транспортного засобу. Лише з застосуванням сили в присутності представників Нацполіції порушників прикордонники затримали та доставили в службове приміщення для складання процесуальних документів.

Їх притягнуто до адмінівідповідальності та складено документи про адміністративне правопорушення ст.185-10 КУпАП (Злісна непокора законному розпорядженню чи вимозі військовослужбовця або працівника ДПС України).

Крім того, наразі усі обставини інциденту з’ясовують правоохоронні органи. Порушникам загрожує кримінальна відповідальність за статтею 345 Кримінального кодексу України.

Відмітимо, що Міжнародний страховий сертифікат «Зелена картка» в усіх країнах має уніфіковану форму і його наявність є обов’язковою передумовою для водіїв, які планують виїхати за кордон на власному автомобілі до країн-членів Міжнародної системи. А у кожній країні, яка входить до складу Міжнародної системи, серед яких є і Україна, функціонує Національне бюро, що є єдиною компетентною організацією з усіх питань, пов’язаних із відшкодуванням шкоди, завданої з вини водія-нерезидента на території такої країни. 

Відповідно до законодавства на Держприкордонслужбу покладені завдання щодо забезпечення здійснення контролю за наявністю у власника транспортного засобу страхового сертифіката «Зелена Карта» у разі виїзду з України. Ще на початку грудня минулого року прикордонники в тестовому режимі розпочали перевірку дійсності у водіїв сертифікатів «Зелена карта» в автоматизованому режимі. Тепер така автоматична перевірка запроваджена на постійній основі і проводиться у взаємодії із Моторно (транспортним) страховим бюро України. Зокрема, відбувається взаємообмін даних між базами даних МТСБУ й інформаційно-телекомунікаційною системою прикордонного контролю «ГАРТ-1» Держприкордонслужби. Таким чином, прикордонники під час оформлення громадян, що перетинають державний кордон України автомобілями української реєстрації, одразу на місці перевіряють дійсність страхових полісів. Якщо в базі даних страхового бюро прикордонники виявлять відсутність інформації про укладення відповідного договору, то автомобіль не пропускається через кордон.

Крім того, учора та сьогодні зранку виникали нестандартні ситуації біля пункту пропуску «Рава-Руська» на Львівщині. Через небажання придбати українські страхові сертифікати встановленого зразку на транспортні засоби водії деяких автомобілів перекривали автодорогу перед пунктом пропуску. Після прибуття нарядів Нацполіції ситуації локалізовували.

Держприкордонслужба вкотре звертає увагу всіх подорожуючих на дотриманні законодавства при перетині кордону. Додамо, при спробі фізичного тиску на прикордонників, співробітники Держприкордонслужби діятимуть адекватно ситуації і у відповідності Законів України. Додамо, про необхідність правильного та вчасного оформлення всіх необхідних документів для перетину державного кордону, в тому числі заздалегідь дбати про страховий захист.

Подорожуючі можуть самостійно перевірити чинність страхового полісу на сайті МТСБУ http://www.mtsbu.ua/ або зателефонувавши за номером 0-800-608-800.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси