(ВІДЕО) У Бердянську за підтримки США відкрито пункт базування дивізіону Морської охорони Держприкордонслужби

НАЗАД
13 серпня 2021 15:23

Захід відбувся із дотриманням морських прикордонних ритуалів та традицій.

Так, перерізавши урочисту стрічку представник Посольства США в Україні вручив командиру загону символічний ключ, а командир підрозділу підняв прапор Морської охорони. Корабельним дзвоном відбили ринду, що сповістило про початок відліку часу оновленого підрозділу.

У знак шани і пам'яті про полеглих за Україну побратимів, присутні схилили голови у хвилині мовчання.

Будівництво сучасного військового містечка відбувалося в рамках реалізації міжнародного проєкту розбудови потенціалу морської прикордонної безпеки Програми з питань експортного контролю та безпеки кордонів (EXBS) Бюро з питань міжнародної безпеки і нерозповсюдження Державного департаменту США.

Сучасний дивізіон Морської охорони Маріупольського загону створено в 2021 році. Він став місцем базування для значної частини корабельно-катерного складу Керченського загону Морської охорони, який у 2014 році, під час окупації Росією Автономної Республіки Крим, зайшов у Бердянськ.

І сьогодні характерними ознаками гібридної війни залишається  системне нарощування в Азовському морі присутності російських військових кораблів та катерів. Їх країна-агресорка застосовує для провокацій щодо цивільних суден, а також корабельно-катерного складу Морської охорони та ВМС ЗСУ. Саме тому Морська охорона за підтримки та стратегічного партнерства США забезпечує облаштування підрозділів нового типу із добре підготовленим, екіпірованим та здатним швидко зреагувати персоналом, сучасною технікою і відповідним забезпеченням.

Прикордонники усвідомлюють суть завдань, які можуть виникати в тому числі і у разі загострення обстановки, і у разі відновлення контролю на українському кордоні на доокупаційних позиціях. Отже, в проєкті використано модульний принцип створення інфраструктури містечка, забезпечена його тривала автономність та мобільність із можливістю розгортання на нових позиціях, де це буде доцільно і виправдано.

Радник Посольства США в Україні Кевін Кільєр у своїй промові  зазначив, що проєкт міжнародної допомоги з модернізації Морської охорони триває три роки. Ця співпраця включала оновлення приміщень та надання обладнання.  Програма (EXBS) витратила у якості технічної допомоги майже 6 млн доларів США при цьому – 4 млн на об’єкти в Маріуполі та Бердянську.   

«І цю роботу ще не завершено, оскільки розпочався новий етап проєктування Центру технічної підтримки в м. Одеса вартістю 12 млн доларів США», - зазначив пан Кільєр.

«Це буде грандіозна робота із створення сучасних об’єктів для базування і обслуговування корабельно-катерного складу, підготовки, тренування і розміщення персоналу, координаційний центр відстеження надводної обстановки і багато інших складових, включаючи й інтелектуальну. Основним потенціалом Морської охорони є персонал. І в кожному проєкті закладається навчання за сучасними методиками, із залученням кращих фахівців міжнародного рівня»,- зазначив керівник Морської охорони Олег Костур.

Та допомога США в підтримці Морської охорони Держприкордонслужби не обмежується інфраструктурними проєктами та підготовкою персоналу. Найближчим часом за підтримки США очікується оновлення корабельно-катерного складу. «Наступного року ми розпочнемо передачу прикордонникам човнів вартістю майже 12 млн доларів США. Ця передача, окрім човнів, також передбачає надання транспортних засобів, спорядження для дайвінгу та правоохоронної діяльності», - наголосив Кевін Кільєр.

Такий комплексний підхід дозволить Морській охороні збільшити можливості реагування на зміни обстановки на морі, модернізувати технічну складову Морської охорони, а також в цілому посилити потенціал України в охороні державного кордону на морі та суверенних прав України в її виключній (морській) економічній зоні.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси