(ВІДЕО) Держприкордонслужба отримала міжнародну технічну допомогу для посилення контролю за переміщенням хімічних речовин

НАЗАД
10 грудня 2020 12:21

Офіційна передача обладнання та довідкових матеріалів для посилення контролю за транскордонним переміщенням хімічних речовин від Координатора проєктів ОБСЄ в Україні відбулася учора у Києві.

Варто зазначити, що передача обладнання  є частиною проєкту матеріально-технічної допомоги «Посилення контролю за транскордонним переміщенням контрольованих та токсичних хімічних речовин», впровадженого Координатором ОБСЄ за фінансової підтримки Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки.

«Жодна сучасна економіка не може зараз існувати без активного переміщення хімічної продукції через її кордони. У цій сфері також зростають ризики злочинної діяльності, будь-то спроба контрабанди або запланована терористична діяльність із використанням контрольованих речовин», - зазначив Генрік Вілладсен, Координатор проектів ОБСЄ в Україні. «Ми сподіваємось, що наша допомога сприятиме зміцненню власних можливостей України щодо своєчасного виявлення та реагування на хімічні загрози на кордоні, щоб мінімізувати ризики  щодо здоров'я та життя людей».

Присутній на заході перший заступник Голови Державної прикордонної служби України Сергій Сердюк дякуючи міжнародним партнерам за співпрацю зауважив, що Державна прикордонна служба, як складова сектору безпеки й оборони України, продовжує розвиватись та адекватно реагувати на існуючі виклики. Адже вже шостий рік, окрім основних правоохоронних функцій – охорони державного кордону, прикордонники разом з іншими військовими формуваннями виконують оборонні завдання в районі проведення ООС, на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом.

 «Охорона державного кордону, організація пропуску через державний кордон осіб, транспортних засобів і вантажів, протидія транскордонній злочинності – одні із найважливіших напрямків розвитку прикордонного відомства. І співпраця у цьому напрямку тільки сприятиме подальшому підвищенню рівня прикордонної безпеки у європейському та світовому просторі», - зазначив Сергій Сердюк.

Загалом ДПСУ було передано 60 комплектів хімічного контролю із засобами захисту та інструментами для швидкого виявлення токсичних небезпек. А спеціалізована лабораторія Держмитслужби отримала чотири генератори водню та двоє високоточних лабораторних ваг для проведення досліджень підозрілих матеріалів та реагування на інциденти, пов’язані з хімічними речовинами, у пунктах перетину кордону.

Крім того, ДПСУ та ДМСУ  отримали 820 кишенькових довідників із порадами щодо виявлення токсичних хімічних речовин, а також практичними рекомендаціями щодо дій у випадку надзвичайних ситуацій, зокрема розливу небезпечних речовин, аварії при транспортуванні та у інших випадках, що стосуються хімічних матеріалів.

Варто також зазначити, що в рамках проєкту торік було підготовлено близько 100 прикордонних службовців, включаючи інструкторів-тренерів, для реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з хімічними речовинами, шляхом проведення трьох теоретичних тренінгів та чотирьох практичних навчань у сухопутних, повітряних та морських пунктах перетину кордону. Також розроблено тематичні навчальні відеофільми для використання навчальними закладами, що готують та підвищують кваліфікацію співробітників прикордонної та митної служб.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси