(ВІДЕО) У своїх лавах Держприкордонслужба викрила 25 військовослужбовців-корупціонерів

НАЗАД
21 грудня 2020 08:51

Протидія кримінальним та іншим правопорушенням особового складу є одним із обов’язків нашого відомства.

Нещодавно повідомлялося, як оперативні співробітники Державної прикордонної служби у взаємодії з СБУ, ДБР та під процесуальним керівництвом військової прокуратури затримали причетних до протиправної діяльності на державному кордоні 3 прикордонників Житомирського загону.

Військовослужбовці не лише сприяли незаконному переміщенню тютюнових виробів, а й намагалися підкупити свого керівника, аби  той закрив очі на їх незаконні дії.

На додачу затриманню хабарників та їх спільників результатом роботи правоохоронців стало запобігання переміщенню через кордон сотень ящиків сигарет вартістю на мільйони гривень.

Здається наче все просто – викрили, затримали. Але, власне, щоб викрити перевертнів, ще до початку кримінального провадження, цьому передувала копітка робота співробітників внутрішньої та власної безпеки Держприкордонслужби. Саме за їх напрацьованими матеріалами та зібраній інформації було розпочато кримінальне провадження.

І хоч у суспільстві досить часто виникає уявлення, що прикордонників затримують виключно співробітники інших правоохоронних органів, а не сама Держприкордонслужба – насправді це не так.

Законодавство чітко розмежовує межі відповідальності, в яких можуть діяти правоохоронці. Зокрема, Державна прикордонна служба не має повноважень самостійно вносити відомості до ЄРДР та здійснювати досудове розслідування. Процесуально це може здійснювати лише обмежене коло правоохоронних органів.

Поряд з тим, протидія кримінальним та іншим правопорушенням особового складу є одним із обов’язків нашого відомства.

Загалом з початку року за матеріалами підрозділів внутрішньої безпеки до ЄРДР внесено майже 200 відомостей відносно «нечистих на руку» прикордонників. Подальша перевірка в рамках кримінальних проваджень здійснюється виключно слідчими ДБР під процесуальним керівництвом військової прокуратури та у взаємодії з іншими правоохоронними органами, зокрема, Служби безпеки України або Національної поліції.

Цього року робота підрозділів внутрішньої безпеки ДПСУ дозволила затримати на гарячому 25 військовослужбовців, які користуючись службовим становищем намагалися отримати неправомірну вигоду. Більшість з них причетні до незаконного переміщення тютюнових виробів та інших товарів.

На цей час винними у вчиненні корупційних правопорушень визнано 12 прикордонників.

Прикордонне відомство не полишить шлях очищення лав від корупціонерів. Цей курс незмінний. Керівництво ДПСУ неодноразово наголошувало, що незалежно від звань та здобутків хабарники нестимуть відповідальність.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси