(ВІДЕО) «Сі Бриз-2020» вражає

НАЗАД
24 липня 2020 15:52

Відбиття нападу швидкісних маломірних плавзасобів, стрільби по береговим, морським та повітряним цілям, імітація повітряного нападу на кораблі та протиповітряна оборона з'єднання під час переходу в морі – цьогорічні навчання напрочуд інтенсивні.

Нагадаємо, що через світову пандемію «Сі Бриз-2020» відпрацьовується у режимі карантинних обмежень – безконтактно.  

Зустрівшись у точці рандеву, у відкритому морі, багатонаціональний контингент відповідно до спланованого штабом навчань розподілу, вирушив тактичними групами у райони проведення заходів.

Традиційно, північний сусід пильно стежив за маневрами кораблів НАТО, невтомно супроводжував їх кораблями ЧФ РФ, закривав райони у своєму недолугому стилі, а Берегова охорона Прикордонної служби ФСБ РФ регулярно зачитувала іноземним кораблям так званий заклик – «триматися подалі», безсоромно називаючи води навколо окупованого півострова своїми, перерозподіляючи і визнані на міжнародному рівні виключні (морські) економічні зони держав чорноморського регіону на свій розсуд.

Нагадаємо, що основною метою навчань «Sea Breeze-2020» є відпрацювання стабілізаційних дії в кризовому регіоні за участі багатонаціонального контингенту.

Отже, учасники навчань відпрацьовували не тільки бойову злагодженість та сумісність, а й витримку і стійкість в умовах психологічного тиску, готовність аргументовано вирішувати конфлікти на морі апелюючи до норм міжнародного морського права.

Тактичне маневрування у строю та ордерах, обмін інформацією та цілевказання між кораблями, відбиття нападу швидкісних маломірних плавзасобів, стрільби по береговим, морським та повітряним цілям, імітація повітряного нападу на кораблі та протиповітряна оборона з'єднання під час переходу в морі - всі ці елементи навчань традиційно відпрацьовуються за стандартами НАТО. Цьогоріч флагман Морської охорони - корабель «Григорій Куроп'ятников» - у великій тактичні групі міжнародного контингенту керував низкою елементів, серед яких артилерійські стрільби, протиповітряна оборона, пошукові та рятувальні операції.

«Розвиваючись і реформуючись, Морська охорона Держприкордонслужби поглиблює міжнародну співпрацю на всіх рівнях, від вдосконалення вмінь та навичків персоналу – мовні, командирські, тактичні – до нарощування й покращення матеріально-технічного забезпечення. Символічно, що підписання та схвалення контракту про початок виробництва для Морської охорони нових кораблів за українсько-французьким проєктом відбулося саме під час міжнародних навчань», - зазначив представник Морохорони у штабі навчань капітан 1 рангу Юрій Нечипорук.

Додатковим випробуванням для учасників навчань стали й примхи погоди . Так, нічне світловиробництво довелося виконувати у штормову погоду, фактично під час грози. Не секрет, що моряки мають певні категоричні забобони, але природне явище сприйняли за добрий знак. Зранку гуманітарний блок елементів: рятування людини за бортом, тренування з буксируванню корабля, який внаслідок аварії втратив хід, та боротьбу за живучість надводного корабля відпрацьовано у класичній липневій спеці.

Керівники навчань від української та американської сторін високо оцінили рівень підготовки та виконання елементів у морі, а також координаційну роботу інтегрованого штабу навчань.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси