(ВІДЕО) Прикордонник очолить 28 антарктичну експедицію на станції «Академік Вернадський»

НАЗАД
18 березня 2023 15:34

Прикордонник, геофізик, абсолютний рекордсмен України з кількості зимівель на найпівденнішому материку планети – капітан Богдан Гаврилюк продовжить вірно і віддано працювати на користь України.

Він очолить 28-му Українську антарктичну експедицію на о. Галіндез у Західній Антарктиці.

Після повернення в Україну з чергової антарктичної експедиції у квітні 22-го він одразу пішов служити, став прикордонником.

Здобутий під час експедицій до Антарктики досвід не один раз допомагав йому під час служби, каже чоловік. «Та ж сама одежа – яку термобілизну використовувати, як її використовувати, як її висушити, як акумулювати в собі енергію, щоб тривалий час не відчувати втоми», - зазначає Богдан.

Нині він повертається до нелегкої місії – рік забезпечуватиме роботу станції «Академік Вернадський». І знову стане керівником експедиції. Це буде вже його десята експедиція.

Серед 14 учасників – 9 вчених (три науковці на кожен напрям – геофізика, метеорологія, біологія) та 5 представників команди життєзабезпечення: лікар, кухар, дизеліст, механік і сисадмін.

«Нам дуже важливо навіть під час війни не припиняти дослідження на нашій єдиній полярній станції, адже вони мають значення для всієї світової науки. Ми маємо одні з найдавніших в Антарктиці ряди спостережень, і повинні продовжувати цю роботу за будь-який умов, бо це внесок України до глобальної науки про Землю. Зараз на “Вернадському” закінчується річна місія 27-ї УАЕ, і ми робимо все можливе, щоб навесні її учасники повернулися додому, а нову цілорічну вахту підхопила 28-ма УАЕ», – зазначив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Фото станції зі сторінки Національний антарктичний науковий центр.

Більше дивіться у сюжеті «Суспільне. Чернігів».

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси