(ВІДЕО) Морський мінімум для офіцерів регіонального управління: вчитися, аби гідно розумітися

НАЗАД
21 березня 2020 11:39

Регіональне управління Морської охорони – один із структурних керівних органів Держприкордонслужби, створений за новаційним принципом.

Він об’єднує підпорядковані підрозділи не за територіальним принципом, а за видом діяльності. Водночас специфіка охорони морських та річкових ділянок державного кордону вимагає відповідного професійного рівню, особливих знань морської справи. Не дарма такі захисники кордону звуться моряки-прикордонники.

Нажаль, сьогодні в Україні немає навчального закладу, де б готували офіцерів саме Морської охорони. Тому моряками-прикордонниками стають безпосередньо під час проходження служби: або моряки вивчають прикордонну науку, або прикордонники занурюються у морську справу.

В Регіональному управлінні Морської охорони сьогодні проходять службу військовослужбовці, які не мають досвіду служби в підрозділах Морської охорони. Це хороші управлінці, досвідчені організатори, системні аналітики і багато інших профільних фахівців. Але для комплексного, єдиного розуміння цілей та завдань, системного, всеохоплюючого аналізу і оцінки обстановки, забезпечення найвищої якості виконання завдань, покладених на структурні підрозділи Морської охорони, абсолютно необхідним є володіння базовими знаннями, так званого, морського мінімуму.

Саме з цією метою в Морській охороні запроваджено програму зборової підготовки персоналу «Основи корабельної служби». Це спеціальні курси допідготовки військовослужбовців Регіонального управління Морської охорони, які не мають досвіду служби в підрозділах Морської охорони.

На базі Навчального центру Морської охорони офіцери та старші офіцери, начальники відділів та служб, структурних підрозділів РУМО в інтенсивному режимі проходили базовий набір лекцій та практикумів з вивчення: основ безпеки плавання корабля, в тому числі в різних умовах, зброю та технічні засоби кораблів (катерів) Морської охорони, тактику дій кораблів Морської охорони, організацію їх взаємодії при виконанні завдань з охорони кордону, теорію будови та живучості корабля. В’язали морські вузли, вибиралися із задимленого відсіку, закладали пробоїну, прокладали курс, виявляли ціль, - повною мірою відчули на собі всі принади повсякденного життя екіпажу корабля.

«Всі практичні заняття ми організовували на основі конкретної обстановки з моделюванням типових ситуацій, які пов’язані з діяльністю основних підрозділів Морської охорони. Результатом такого інтенсиву ми бачимо формування у офіцерів вмінь оцінювати обстановку на морі, підтримувати призначену бойову готовність, використовувати отриманні знання в повсякденних умовах і вмілі впевнені дії з використання рятувальних засобів корабля», - каже заступник начальника регіонального управління з персоналу Юрій Алейников.

Понад 30 військовослужбовців, серед яких 3 жінок, вже пройшли курс у першому потоці. Наступний потік буде сформований у травні. І в подальшому, практика занурення у морську специфіку новопризначеного персоналу буде реалізовуватись на постійній основі.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси