(ВІДЕО) Морські прикордонники щоденно виявляють й негайно припиняють порушення прикордонного законодавства

НАЗАД
05 червня 2019 11:31

Щотижня до охорони державних рубежів в Азовському та Чорному морях і на річці Дунай Регіональним управлінням морської охорони Держприкордонслужби залучається близько 20 одиниць корабельно-катерного складу.

Щотижня до охорони державних рубежів в Азовському та Чорному морях і на річці Дунай Регіональним управлінням морської охорони Держприкордонслужби залучається близько 20 одиниць корабельно-катерного складу, які у складі 6 - 7 тактичних груп та поодинці цілодобово несуть службу. 

Під час патрулювання та обстеження районів кожний корабель та катер Морської охорони проходять в середньому понад 100 морських миль на тиждень. При цьому забезпечується контроль режиму судноплавства, що відповідає міжнародному морському праву та міжнародним стандартам безпеки судноплавства і рибальства у внутрішніх водах, в територіальному морі України, її прилеглій зоні та у В(м)ЕЗ, підвищення рівня безпеки судноплавства на якірних стоянках та в акваторіях портів до міжнародних стандартів безпеки.

Загальними зусиллями всього корабельно-катерного складу, що перебуває на службі, в тісній співпраці із прикордонною авіацією, виявляється та розпізнається понад 360 цілей у всій зоні відповідальності від Дунаю до Азова. Майже третина з виявлених та розпізнаних плавзасобів піддається огляду, за результатами якого, як свідчать аналітичні дані, приблизно 17% мають порушення прикордонного режиму й притягаються до відповідальності.

У більшості випадків порушення пов’язані із відсутністю документів, що посвідчують особу, та виходом за межі дозволеного району плавання без відповідних засобів зв’язку.

Однак, незважаючи на постійну присутність кораблів та катерів Морської охорони на службі в морі, є випадки, коли рибалки здійснюють промисел в незаконний спосіб, захоплюючись ловом риби, порушують державний кордон, а під час затримань намагаються уникнути покарання, виявляють злісну непокору законним вимогам прикордонників.

Так, за оперативною інформацією, в Бердянському районі Азовського моря тактичною групою було виявлено маломірний плавзасіб, екіпаж якого займався незаконним промислом живих водних ресурсів. Помітивши наближення прикордонників, рибалки спробували втекти, використовуючи при цьому максимальну швидкість плавзасобу. Неодноразові вимоги зупинитися порушники свідомо ігнорували, одночасно викидаючи улов за борт, аби спростувати звинувачення у незаконному промислі. Однак порушення було зафіксовано, а осіб затримано й притягнуто до відповідальності.

Тим часом, в Чорному морі іншою тактичною групою корабельно-катерного складу в рамках патрулювання Виключної (морської) економ зони України було отримано оперативну інформацію про можливе здійснення протиправної діяльності в районі о. Зміїний. При обстеженні району, за 22 милі від берега був зупинений маломірний плавзасіб, на якому виявлено 3 громадян України. У плавзасобі було 170 штук камбали-калканів, 20 небіркованих сіток завдовжки понад 1500 м та 3 мішки сухого льоду. Дозволу на перетин державного кордону при виході на промисел рибалки не отримували, промисел у Виключній (морській) економічній зоні України проводили незаконно. У зв’язку з чим рішенням командира корабля Морської охорони вони були затримані, притягнуті до відповідальності за порушення державного кордону та законодавства про В(м)ЕЗ України, й повернені в пункт базування. Про порушення порядку промислу та виявлені біоресурси проінформовано представників рибоохоронного патруля.

Згодом, в тому самому районі, за 14 миль від берега був виявлений та зупинений ще один маломірний рибальський плавзасіб. За результатами його огляду встановлено, що рибалки вийшли в море на дозволений промисел, це підтверджували й підготовлені сітки, й відповідні дозвільні документи. Але промислову діяльність мали проводити виключно у межах територіального моря України. Захопившись пошуком рибних місць, не помітили, як незаконно перетнули державний кордон і вийшли у В(м)ЕЗ України. Свою провину капітан визнав, притягнення до відповідальності сприйняв адекватно і подякував прикордонникам за пильність.

Морська охорона нагадує, що державний кордон на морі, відповідно до закону «Про державний кордон України», встановлюється по зовнішній межі територіального моря України, яка проходить на відстані 12 морських миль, відлічуваних від лінії найбільшого відпливу як на материку, так і на островах, що належать Україні. А порушення прикордонного режиму та державного кордону тягне за собою відповідальність у вигляді штрафу на суму до 8500 грн або, навіть, адміністративного арешту до 15 діб.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси