(ВІДЕО) Державна прикордонна служба протидіє сучасним формам рабства

НАЗАД
02 грудня 2021 11:00

Сьогодні, 2 грудня, відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства.

Державна прикордонна служба є одним із суб’єктів протидії таким формам рабства як торгівля людьми, сексуальна експлуатація, трудове рабство тощо. В межах компетенції співробітники ДПСУ активно співпрацює у цій сфері як з  українськими правоохоронцями, так і з колегами суміжних країн і міжнародних організацій.

Аналіз результатів прикордонного відомства свідчить, що одними із видів торгівлі людьми залишається вербування громадян України для трудового рабства, жінок-українок для подальшої сексуальної експлуатації та незаконних дій у сфері репродуктивних технологій (сурогатне материнство).

Для викриття таких злочинів активно ведуть роботу співробітники оперативно-розшукових підрозділів відомства. Вживаються заходи не лише з дискредитації каналів торгівлі людьми, а в першу чергу з їх повної ліквідації, затримання організаторів та притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Загалом з початку року підрозділи ДПСУ затримали 4 організатори та 8 пособників, не допустили вивезення за кордон 24 потенційні жертви торгівлі людьми.  А також розпочато 19 кримінальних проваджень, оголошено 14 підозр, винесено 3 обвинувальні вироки стосовно 3 осіб, одну з яких засуджено до реального строку.

Крім того, протягом року було припинено функціонування 4 каналів торгівлі людьми в рамках кримінального провадження за ст.149 ККУ (Торгівля людьми).

Зокрема влітку цього року за матеріалами оперативних підрозділів ДПСУ, прикордонники спільно з правоохоронними органами задокументували протиправну діяльність з надання послуг по використанню допоміжних репродуктивних технологій для народження в Україні дітей з подальшим їх незаконним переправленням до Китаю. Зловмисники пропонували низку послуг сурогатного материнства у медичних клініках міста Києва та Вінниці. Їхній пакет включав укладання фіктивних шлюбів, внесення завідомо недостовірних відомостей до медичних документів тощо. Із клієнтів, якими були українці та громадяни Китаю, ділки отримували по 30-50 тисяч доларів США.  

Не менш гучним стало викриття та припинення каналу переправлення чоловіків (моряків) за кордон з метою втягування в протиправну діяльність у сфері незаконної міграції в країнах ЄС.  Протиправна схема полягала в тому, що злочинці обіцяли вирішити «питання» щодо влаштування їх на високооплачувану роботу на суднах далекого плавання за кордоном. Зрештою, місцем роботи цих моряків ставали яхти, які займалися «туристичними турами» для нелегальних мігрантів із Західної Азії до Греції та Італії. Окрім того, жертвами протиправної діяльності були не лише моряки, а й інші громадяни, які не мали жодних навичок в судноплавстві. Як результат, більшість українських моряків замість значних заробітків отримали великі терміни ув’язнення в країнах ЄС, а чимала кількість нелегальних мігрантів гинула у Середземному морі. 

Також спільно з іноземними правоохоронцями викрито втягування громадян України у підпільне виробництво сигарет на території  Іспанії.  Зокрема у ході співпраці між правоохоронними органами Королівства Іспанія, Португалії, Румунії, Словаччини та Державної прикордонної служби України при координації OLAF та EUROJUST, в рамках спільної операції ALECRIN, протягом травня-липня на території Королівства Іспанія та Португалії правоохоронні органи провели 125 обшуків. В результаті, затримано 29 осіб. Як було встановлено, на підпільних фабриках незаконно використовували примусову працю і наших  співвітчизників. 

У червні цього року прикордонники викрили незаконне переправлення жінок до Королівства Бахрейну з метою сексуальної експлуатації. На незаконному вербуванні у Харкові попався Громадянина Азербайджану 1972 року народження. Він намагався відправити до м. Київ з подальшим виїздом до Королівства Бахрейну трьох харків’янок від 20 до 35 років. 

Крім того, у листопаді цього року в рамках кримінального провадження за ст.146 ККУ(Незаконне позбавлення волі або викрадення людини), розпочатого за матеріалами оперативних підрозділів ДПСУ, прикордонники спільно з поліцейськими та прокуратурою на Одещині визволили із трудового рабства 12 осіб. Як з’ясувалося, зловмисники підшуковували робітників в Одесі серед людей, які опинилися у скрутному матеріальному становищі, та обіцяли хорошу заробітну плату, харчування та безкоштовне житло. Приставши на такі пропозиції, жертви потрапили у трудове рабство, де під погрозами фізичної розправи виконували польову роботу та роботу з домашнього господарства. 

Заходи з протидії протиправним діям, що пов’язані з торгівлею людьми  та іншим формами рабства, продовжуються.

Нагадаємо, нещодавно Державна прикордонна служба України долучилася до всесвітньої акції «16 днів проти насильства». Вона розпочалася  25 листопада та триватиме до 10 грудня. Основне завдання цієї акції – привернути увагу спільноти до двох актуальних проблем – запобігання та протидії домашньому насильству та торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних установ і громадських організацій задля об’єднання зусиль заради протистояння насильству, захисту прав людини, прав жінок в Україні та формування ненасильницької ідеології в суспільстві.

 

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси