(ВІДЕО) День прикордонника України. На варті вдень і вночі

НАЗАД
30 квiтня 2019 10:36

Сьогодні – День прикордонника України і 101 рік із Дня створення Корпусу кордонної охорони УНР.

Цю дату охоронці кордону святкують вдруге, адже, відповідно до Указу Президента, у минулому році встановлена нова, співзвучна з історією незалежної України дата святкування Дня прикордонника – 30 квітня.  

Щоденно тисячі прикордонників стоять на варті країни й охороняють кордони не тільки на суходолі. Під пильним оком охоронців держрубежів перебувають десятки тисяч морських миль і українське небо. Загалом сотні тисяч кілометрів українського кордону, а це, нагадаємо, загалом 6992,982 км, з них сухопутна ділянка складає – 5637,982 км, а морська ділянка – 1355 км безперервно патрулюють військовослужбовці Державної прикордонної служби України.

Нині у прикордонному відомстві з успіхом запроваджуються європейські стандарти інтегрованого управління кордонами та інші найпередовіші сучасні практики з охорони державного кордону, набирає нових обертів співпраця з НАТО.

Аби виконувати завдання з охорони державного кордону, Держприкордонслужба постійно переоснащується новітнім озброєнням і технікою, бронемашинами, засобами спостереження, модернізованими катерами, вертольотами, патрульними літаками Diamond, які обладнані спеціальним пілотажно-навігаційним устаткуванням, та безпілотними літальними апаратами, що облаштовані сучасними камерами спостереження. Ефективно використовується інтелектуальна технологічна мережа «розумний кордон», яка облаштовується на східних кордонах та призначена для раннього запобігання порушенням державного кордону, виявлення і затримання порушників. А прикордонники, які виконують обов’язки в районі проведення ООС, забезпечені усім необхідним для виконання поставлених завдань по захисту країни.

Зауважимо, що починаючи з 2014 року, у бойових діях на сході країни взяли участь понад 20 тисяч українських прикордонників, 70 прикордонників віддали найдорожче – життя, 435 отримали поранення, 5 – досі вважаються зниклими без вісти.

Захищаючи країну прикордонники одночасно забезпечують пропуск через кордон, адмінмежу та лінію розмежування  близько 100 мільйонів осіб на рік та десятки тисяч транспортних засобів.

Вже у першому кварталі 2019 року прикордонники пропустили через кордон більше 20 мільйонів осіб та майже 4 мільйони транспортних засобів. При цьому проводиться масштабна робота з огляду та перевірки осіб і транспортних засобів, аби не допустити переміщення через кордон зброї, наркотиків, протиправних елементів тощо.  

У результаті, тільки з початку року співробітники Держприкордонслужби за вчинення адміністративних правопорушень склали понад 12 тисяч протоколів, за якими накладено штрафів на загальну суму більше 27 мільйонів гривень. За незаконне перетинання державного кордону охоронці кордону затримали майже 2 тисячі осіб, 300 громадян - з підробленими документами, а також відмовили у пропуску на територію України понад 10 тисячам осіб. Виявили більше 2,5 тисячі одиниць зброї та боєприпасів, 320 кілограмів наркотичних, психотропних речовин, прекурсорів, а також товарів, що незаконно переміщувалися через державний кордон, на загальну суму майже 70 мільйонів гривень.  

Святкові заходи пройшли в м. Києві та в регіональних управліннях Держприкордонслужби.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси