(ВІДЕО) Заниження вартості у десятки разів – на кордоні триває викриття «сірих схем»

НАЗАД
09 березня 2020 11:49

Державна прикордонна служба України спільно з іншими взаємодіючими органами продовжують системну боротьбу проти порушників, які намагаються збагатитися за рахунок незаконного переміщення товарів через кордон.

При цьому додамо, керівництво відомства неодноразово наголошувало, що не збирається закривати очі на виявлені протиправні дії на державному кордоні, будь-то на «зеленій» ділянці чи в пунктах пропуску. І в цьому напрямку активно діють співробітники оперативних підрозділів, які завчасно збирають інформацію про можливі порушення, або ж порушення викриваються у результаті аналізу ризиків. У разі наявності інформацію про незаконні оборудки, в т.ч. так званих «сірих схем» прикордонники ініціюють подальші перевірочні заходи.

Нещодавно одній з оборудок завадили на кордоні з Польщею. Підозру прикордонників Мостиського загону викликала вантажівка з понад 13 тоннами вантажу. Заявлена вартість товару, що ввозився в Україну, складала не повних 40 тисяч доларів США. До того ж у охоронців кордону вже була завчасна інформація про можливе незаконне переміщення товарів.

Щоб викрити схему та підтвердити невідповідність заявленої вартості прикордонники ініціювали спільно з працівниками митниці поглиблений огляд вказаного транспортного засобу. Після чого автомобіль повністю розвантажили та перерахували тисячі одиниць товару.

Підсумок проведеної роботи був більш ніж красномовним – у переліку виявлених порушень і невідповідність товаро-супровідним документам, і перевищення кількості задекларованих товарів, та найголовніше – більшість товарів високої якості, від іменитих світових виробників, значаться у товаросупровідних документах під іншою країною походження і значно нижчої якості.

Для прикладу, заявлена вартість велосипедів, які також були серед товарів у цій вантажівці – лише трохи більше 100 доларів США за одиницю. Насправді ж реальна вартість різних моделей цього відомого виробника коливається від 600 до 2000 євро.

Загалом фактична вартість товару, що переміщувався може сягати близько 350 000 євро, а це аж ніяк не та сума, яку було вказано у документах.

Про викрите порушення прикордонники інформуватимуть підрозділи прокуратури з метою здійснення подальшої перевірки, центральні органи ДФС України, щодо можливого ухилення від податку на прибуток, адже автівка мала розмитнюватися всередині країни, а також ініціюватимуть отримання даних від взаємодіючих структур країн ЄС про вартість поставки товарів.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси