(ВІДЕО) Як прикордонники здійснюють поверхневий огляд осіб та транспортних засобів за новим законом

НАЗАД
18 грудня 2021 08:30

15 грудня набрали чинності зміни, внесені ВРУ до Закону України «Про Державну прикордонну службу України» щодо вдосконалення порядку використання та застосування заходів примусу, бойової техніки та озброєння особовим складом ДПСУ.

Зазначимо, що Закон України «Про Державну прикордонну службу України» доповнено статтею 21-7 «Підстави та порядок здійснення поверхневої перевірки». Відповідно до внесених змін поверхнева перевірка здійснюється щодо осіб, речей, товарів (вантажів) і транспортних засобів, які перебувають у контрольованому прикордонному районі, в пункті пропуску (пункті контролю) через державний кордон України або контрольному пункті в’їзду-виїзду.

«Зміни, внесені до Закону України дали можливість не тільки застосовувати спецзасоби та зброю, але й здійснювати поверхневу перевірку транспортних засобів, осіб та вантажів», - зазначив начальник управління адміністративної юрисдикції АДПСУ Юрій Курилюк. Він додав, що прикордонники можуть зупиняти транспортні засоби, які перебувають у контрольованому прикордонному районі і оглядати та перевіряти на перебування у них нелегальних мігрантів, вміст наркотичних засобів, або іншого забороненого для переміщення майна.

Він наголосив, що тепер особа зобов’язана здійснювати відкриття багажника, дверей, відкривати сумки, капот та надати можливість оглядати те, що перебуває у його володінні.

Також Юрій Курилюк зауважив, що у разі, якщо особа відмовляється виконувати такі дії, то до неї можуть бути застосовані заходи адміністративного примусу, які вже були до цього передбачені ст. 185-10 «Злісна непокора законному розпорядженню чи вимозі військовослужбовця або працівника Державної прикордонної служби України або члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону» КУпАП.

Варто зазначити, що поверхнева перевірка товарів і транспортних засобів, що перебувають під митним контролем, здійснюється з урахуванням законодавства України з питань митної справи. Проведення огляду транспортних засобів і вантажів під час прикордонного контролю здійснюється відповідно до Закону України «Про прикордонний контроль». http://www.golos.com.ua/article/354317

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси