(ВІДЕО) Спецпідрозділи Морської охорони відточували майстерність в унікальних екстремальних умовах

НАЗАД
03 серпня 2021 15:01

Водолазна та спеціальна підготовка правоохоронців проходила упродовж двох тижнів на островах Первомайський, Березань та на Тендрівській косі.

Під егідою антитерористичного центру СБУ на унікальних природних та урбаністичних об’єктах у відкритому морі – острови Первомайський, Березань та Тендрівська коса – представники спецпідрозділів Морської охорони Держприкордонслужби, Військово-Морських Сил, Сил Спеціальних Операцій Збройних Сил, Національної гвардії, поліцейського  «КОРДу», Державного бюро розслідувань та Управління державної охорони України відпрацьовували спеціальні вправи водолазної та спеціальної підготовки.

У традиційних щорічних навчаннях взяли участь військовослужбовці відділів спеціальних дій Одеського та Ізмаїльського загонів Морської охорони. І загальна комплексна програма зборів, і окремі плани дій вказаних підрозділів передбачали насичення різноманітними вправами.

Дії підрозділу під час виникнення нестандартної ситуації поблизу місця дислокації; проведення силового тренування круговим способом; плавання на 500 і 1000 метрів; надання першої допомоги аварійному водолазу; водолазні спуски і роботи на малих та середніх глибинах; підводне орієнтування та зв’язок; обстеження підводної частини корпусу затонулого судна в особливих умовах, вночі – далеко не повний перелік тем занять, які відпрацьовувалися і в теорії, і на практиці.

Вперше збори проводились одразу в трьох різних локаціях, вперше застосовувався й такий широкий спектр різновидів штурмових і водолазних спусків.

«Підводні спуски проводилися біля островів Первомайський та Березань, а також в районах Тендрівської й Кінбурнської кіс. Занурення біля Первомайського відбувалися в умовах обмеженої, а іноді фактично нульової видимості. Штучний острів, утворений як стратегічна перешкода на шляху до Дніпро-Бузького лиману, сприяє накопиченню додаткової каламуті у прибережних водах. На відповідних тренуваннях ми спеціально заклеюємо свої маски, аби мати досвід роботи «наосліп», а тут все відбувалося в реальних умовах і це дуже корисний досвід для нас. А підводна частина навколо острову Березань переважно скеляста, з величезними валунами – в таких умовах ми тренувалися вперше, тому набуття практики пошукових робіт саме там важко переоцінити», – зазначає командир відділу спеціальних дій Одеського загону.

Чималий досвід бійці отримали й під час спусків з гелікоптеру. Цього разу вони відточували навички безпарашутного десантування у воду штурмовим способом та на суходолі – за допомогою системи «адаптер» й з використанням спеціальних спускових пристроїв. Спуски на суші відпрацьовано як одиночні, так і групові.

Відпрацьовуючи практичні стрільби з борту штатного спеціалізованого малого катера «Бріг», моряки-прикордонники відточували вогонь по морській цілі, переслідування та вогонь по судну-порушнику, що втікає, висадку групи на необладнане узбережжя.

Погода останнім часом додає тренінгам морських «спеців» певного колориту. Попередні збори відбувалися в умовах шквального вітру та фактично безперервного дощу, а цього разу - щоденна спека, яка не встигала вистигнути й за ніч. Але загартовані й винахідливі бійці і це перетворили в тренувальний бонус - одним із заохочень для того, хто у випробуванні досяг кращих результатів, стала можливість позачергового занурення у море, щоб охолонути… Просто в однострої та… в бронежилеті! І це не просто забавка – це випробування й себе, й жилета з позитивною плавучістю. Отримані в рамках міжнародної технічної допомоги, вони виправдовують себе й переконують у доцільності впровадження передового досвіду правоохоронних структур світу.

Отримавши надзвичайний багаж досвіду й знань, позитивні оцінки за відпрацьовані вправи та впевненість у власних силах й спорядженні, моряки-прикордонники повернулися до розташування підрозділів та до виконання повсякденних обов’язків.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси