(ВІДЕО) «Сі Бриз 2018». Прикордонники відпрацювали висадку з гелікоптера на судно-порушник

НАЗАД
14 липня 2018 10:18

В рамках українсько-американських навчань «Сі Бриз-2018» протягом трьох днів пройшла активна морська фаза.

В районі Тендрівської коси відпрацьовувався цілий комплекс заходів із висадки десанту: з моря на суходіл та з повітря на палубу судна. Місцевість, умовно захоплену терористичними елементами, штурмувала міжнародна група морських піхотинців. Вони висаджувалися з десантного корабля ВМС ЗСУ, відпрацьовуючи злагодженість та відточуючи майстерність. Цей елемент вже став традиційним для «Сі Бризу», оскільки є актуальним та імовірним при проведенні операцій у державах Чорноморського регіону.

Крім того, до програми навчань вперше включено висадку з гелікоптера на судно. Елемент непростий та небезпечний, адже необхідно врахувати силу й напрямок повітряних потоків під гвинтами вертольоту, розрахувати натяжку спеціального спускового пристрою, зробити поправку на хвилювання моря тощо. Тому й «обкатати» його доручили бійцям спеціальних підрозділів – підрозділу спеціального призначення Морської охорони Держприкордонслужби та спецпризначенцям ВМС ЗСУ.

За легендою навчань, в завданому районі виявлено судно-порушник, екіпаж якого не підкоряється законним вимогам влади прибережної держави та, нехтуючи правилами міжнародного морського судноплавства, створює навігаційну небезпеку для інших суден та інфраструктури узбережжя. Спеціальна оглядова група морських прикордонників штурмує небезпечне судно із вороже налаштованим екіпажем та з борту гелікоптеру висаджується на палубу.

Цього разу це тільки невеликі фрагменти штурмової операції, висадка без подальшої боротьби чи огляду, але навчання в умовах, наближених до реальних дій, досить актуальні.

Тим часом, в морі завершено відпрацювання завдань міжнародними тактичними групами кораблів та катерів. Спільно з ВМС ЗСУ та двома кораблями 6-го флоту США, болгарським корветом, турецьким фрегатом та підводним човном два кораблі та катер Морської охорони Держприкордонслужби України протягом трьох днів провели артилерійські стрільби, відпрацювали взаємосумісництво, злагодженість та елементи системи управління та планування операцій за стандартами НАТО.

Відмітимо, що вперше багатонаціональний штаб навчань був розгорнутий та працював автономно, безпосередньо в морі, на борту корабля партнерів.

Основна мета навчань – забезпечення безпеки в кризовому районі, що наразі для Чорноморського регіону є актуальним та відповідає викликам сьогодення, учасниками активної фази морського компонента була досягнута. Керівники навчань «Сі Бриз – 2018» з української та американської сторони надали високу оцінку діям всіх підрозділів.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси