(ВІДЕО) Перший прикордонник з інвалідністю підписав контракт на військову службу

НАЗАД
17 серпня 2021 14:54

У Держприкордонслужбі механізм прийняття на службу осіб звільнених з військової служби за станом здоров’я за наслідками захворювань, поранень, одержаних під час виконання обов’язків військової служби, запрацював на практиці.

Зокрема, сержант у відставці Юрій Гладченко  Валерійович перший з багатьох кандидатів, які за поправками до закону, що були внесені у 2020 році, –  нині успішно пройшов всі визначені законодавством процедури відбору та знову приймається на військову службу за контрактом до одного з органів Держприкордонслужби.

 

Юрію  Гладченку у 2014 році було лише 22 роки.  І у такому майже юному віці він пройшов зовсім не юнацькі випробування. 

​Після завершення навчання в Оршанці молодшого сержанта Юрія Гладченка направили до Луганського прикордонного загону. Служити довелося у відділенні боротьби з наркотрафіком.

А на кордоні ставало все тривожніше. У Луганську сепаратисти почали захоплювати владу. На їхній бік перейшла значна частина місцевих силовиків і лише «зелені кашкети» хоробро боронили державний кордон. Почалися бойові зіткнення, захоплення приміщень, штурми блокпостів...

Те, що сталося тієї червневої ночі 2014 році, розділило життя Юрія на «до» і «після». Тоді бійців підняли за сигналом «Штурм». Юрій перебував у кулеметному розрахунку і спершу подумав, що це навчальна тривога. Проте побачивши червону ракету, зрозумів: зараз буде бій. Бойовики розпочали масований обстріл розташування прикордонників. Юрій був серед тих, кому довелося відбивати вогневу атаку терористів, які ховалися в яру та вентиляційних блоках дев’ятиповерхівки. Вночі, під шквальним обстрілом бойовиків, бійці спочатку не могли зрозуміти, звідки саме по них стріляють. Командир наказав шукати снайпера.

Виявивши одну з позицій у теплицях та обстрілявши  його, ворожі постріли почали долітати з іншого боку. Бій був тривалим та жорстоким, один із снарядів впав поряд з Юрієм і розірвав йому буквально все тіло.  Коли його везли у «швидкій», Юрій втратив свідомість.

Внаслідок ураження черевної порожнини та спини боєць отримав проникаючі поранення внутрішніх органів, множинні переломи кісток таза, хребців і ребер. Стан його був надтяжким, що фактично не залишало воякові шансів і за медичною класифікацією було несумісним із життям. Спочатку доправили до Луганської лікарні, де два тижні боролися за життя бійця, а згодом перевезли у реанімаційне відділення Центрального клінічного госпіталю ДПСУ. Аби врятувати мужнього захисника, лікарі­-прикордонники робили усе можливе.

Боротьба була безперервною – не встигав Юрій прийти до тями після однієї операції, як його вже готували до наступної. Скільки їх було, він і не пам’ятає. Реабілітація і лікування за кордоном ще додали молодому прикордоннику сил. Він і сьогодні не приховує своєї вдячності лікарям, а також усім тим добрим людям, які допомагали йому в цій нелегкій війні за життя.

А нині ще одна його мрія збулася. Він знову може  займатися улюбленою справою. 

 

Нагадаємо, відповідно змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», які набули чинності 8 липня 2020 року, для потреб Державної прикордонної служби України дозволено приймати на військову службу за контрактом громадян України з числа військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, та осіб, звільнених з військової служби, які не досягли граничного віку перебування на військовій службі і визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби за станом здоров’я за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), а також одержаних під час виконання обов’язків військової служби, що призвело до встановлення їм інвалідності, часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності (крім розумових, сенсорних, психологічних вад, розладів психіки, поведінки та інших захворювань, визначених Міністерством оборони України та іншими центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями).

Крім того, 14 грудня 2020 року набув чинності Перелік посад, що можуть бути заміщені військовослужбовцями Державної прикордонної служби України, які визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби, затверджений наказом Міністерства внутрішніх справ України від 14.12.2020  № 858.

Кандидатам на службу за контрактом для початку процедури добору необхідно звернутись до найближчого до них підрозділу комплектування Держприкордонслужби, контакти яких розміщені за посиланням: https://dpsu.gov.ua/ua/Kudi-zvertitisya/ або контакти яких розміщені на сайті Служби.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси