За ініціативи Держприкордонслужби відбулась нарада представників національних інституцій України з питань РХБЯ ризиків

НАЗАД
20 квiтня 2017 09:05

Учора під головуванням першого заступника Голови Державної прикордонної служби України Василя Серватюка було проведено другу щорічну нараду представників національних інституцій України з питань РХБЯ ризиків (у рамках реалізації ініціативи ЄС «Центри пере

Учора під головуванням першого заступника Голови Державної прикордонної служби України Василя Серватюка було проведено другу щорічну нараду представників національних інституцій України з питань РХБЯ ризиків (у рамках реалізації ініціативи ЄС «Центри передового досвіду зменшення РХБЯ загроз»). Зазначена Ініціатива ЄС була започаткована у 2010 році для співробітництва і координації між залученими державами та міжнародними установами з метою підвищення можливостей захищеності та ефективної боротьби з РХБЯ загрозами.

В ході обговорення учасники провели аналіз ситуації у зазначеній сфері, а також представили іноземним партнерам консолідовану позицію держави з питань зменшення РХБЯ загроз.

«Питання РХБЯ безпеки для України є особливо важливим з огляду на те, що на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей є висока концентрація промислових об'єктів з радіоактивними та хімічними матеріалами, три могильники радіоактивних відходів, що залишилися з радянських часів. Також викликають занепокоєння постійні заяви Росії щодо розміщення в Криму та уздовж українсько-російського кордону ядерної зброї та засобів доставки», -  зазначив під час свого виступу Василь Серватюк.

Він також додав, що відсутність національної групи експертів та контактної особи від України в Регіональному секретаріаті негативно впливала на оперативність прийняття рішень, що до цього часу не давало змоги ефективно відстоювати інтереси України та приймати відповідні рішення.

З метою підвищення потенціалу у боротьбі із сучасними загрозами та готовності до врегулювання кризових ситуацій техногенного та природнього характеру Адміністрація Держприкордонслужби отримала доручення Уряду України виступити відомством, що виконує технічні функції національного контактного центру у Регіональному секретаріаті Ініціативи.

На сьогоднішній день у рамках зазначеної ініціативи вже реалізується п’ять проектів допомоги, щодо двох – ведуться переговори про започаткування.

Також наприкінці наради учасники обговорили питання підготовки національного стратегічного документа щодо забезпечення РХБЯ безпеки.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси