У Києві вперше пройшла зустріч прикордонників України та Великої Британії

НАЗАД
19 березня 2013 11:53

 

У Києві відбулася зустріч керівництва Державної прикордонної служби України з представниками Агентства з питань кордонів Великої Британії.  

 

У Києві відбулася зустріч керівництва Державної прикордонної служби України з представниками Агентства з питань кордонів Великої Британії. Даний захід є досить важливим, оскільки це перший візит прикордонників Туманного Альбіону в Україну.

У зустрічі взяли участь директор Міжнародно-правового департаменту Держприкордонслужби Олександр Мельников та директор Департаменту Європейського та Середземноморського регіону Агентства з питань кордонів Великої Британії Брайян Редфорд. Також на зустрічі був присутній заступник Глави Посольства Великої Британії в Україні  Мартін Дей.

Візит англійських охоронців є продовженням попередніх обговорень співпраці, які, до речі, розпочалися ще 2005 року. Крім того, він має наповнити практичним змістом Декларацію про наміри співробітництва у сфері інтегрованого прикордонного та міграційного менеджменту, що була підписана керівниками прикордонних відомств 2011 року.

Під час зустрічі Олександр Мельников та Брайян Редфорд обговорили можливості реалізації практичних заходів співпраці України та Великої Британії з питань охорони кордону, враховуючи спільні інтереси двох держав. Зокрема, йшлося про шляхи співробітництва у сфері протидії незаконній міграції, удосконалення механізмів взаємодії у сфері прийому-передачі затриманих осіб, виявлення крадених транспортних засобів, реалізації міжнародних проектів і програм, а також у сфері боротьби з транскордонною злочинністю, контрабандою зброї і торгівлею людьми тощо.

У ході обговорення Олександр Мельников поінформував свого колегу про діяльність та розвиток українського прикордонного відомства. Зокрема, він зазначив, що прикордонне відомство активно впроваджує у свою діяльність міжнародні стандарти. Крім того, одним з основних завдань Концепції інтегрованого управління кордонами є активна міжнародна правоохоронна співпраця. Сьогодні українські прикордонники на постійній основі співпрацюють з прикордонними та правоохоронними органами 16 іноземних країн, а базові договори та угоди про співпрацю з прикордонних питань підписані з усіма суміжними країнами, країнами Балтії, ГУАМ та СНД, Китаєм. Також підписані документи про співпрацю з рядом інших країн, зокрема ФРН, Францією, Австрією, США та ін.

Олександр Мельников також наголосив, що, як відзначають європейські експерти у рамках виконання Україною Плану дій з лібералізації ЄС візового режиму, в Україні створено достатню нормативно-правову базу у сфері прикордонного менеджменту, а Державна прикордонна служба України є сучасною правоохоронною службою європейського зразка.

У свою чергу Брайян Редфорд у рамках співпраці наголосив про необхідність обміну оперативною інформацією та обміну досвідом щодо протидії протиправній діяльності на державному кордоні.

Фінальною домовленістю зустрічі стало рішення щодо започаткування процесу підготовки проекту міждержавної Угоди між прикордонними відомствами України та Великої Британії про співробітництво з прикордонних питань.

Під час візиту в Україну британські прикордонники також матимуть змогу детально ознайомитися з діяльністю Державної прикордонної служби України та визначити практичні кроки з розвитку співробітництва між прикордонними відомствами. Найближчими днями вони відвідають пункт пропуску «Нові Яриловичі» на українсько-білоруському кордоні та ознайомляться з порядком здійснення прикордонного контролю в аеропорту «Бориспіль».

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси