Європейський Союз сприяє посиленню міжвідомчого співробітництва у сфері інтегрованого управління кордонами

НАЗАД
19 квiтня 2021 19:57

Європейський Союз приділяє велику увагу питанням співробітництва та координації роботи служб, що працюють на кордонах, обміну інформацією та спільного аналізу ризиків

Представники Державної прикордонної служби України взяли участь у дводенній конференції на тему посилення міжвідомчого співробітництва між національними суб’єктами інтегрованого управління кордонами (ІУК) в Україні, організованій проєктом «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні (EU4IBM)», що фінансується ЄС. Захід відбувся 15-16 квітня 2021 року у режимі онлайн.

Як зазначив керівник першого відділу програм зовнішньої допомоги «Належне управління та верховенство права» Представництва ЄС в Україні Ксав’є Камю, – Європейський Союз приділяє велику увагу питанням співробітництва та координації роботи служб, що працюють на кордонах, обміну інформацією та спільного аналізу ризиків як між країнами-членами ЄС, так і з третіми країнами, особливо нашими безпосередніми сусідами. Впровадження передової практики у цій сфері в Україні сприятиме суттєвому посиленню загальнодержавної спроможності в управлінні кордонами.

Проведення форуму дозволило представникам національних суб’єктів ІУК оглянути поточну ситуацію в Україні та отримати найсучаснішу інформацію про існуючі практики ЄС із наголосом на ефективній роботі національних координаційних центрів. Учасники ознайомилися з перевагами підходів, інституційних механізмів, технічних рішень і найкращих практик у сфері міжвідомчого співробітництва на рівні ЄС та окремих країн.  Особливу увагу було приділено ситуації у сфері координування та обміну інформацією, аналізу ризиків, підготовки та використання спільних продуктів та обговоренню можливостей, які вони надають.

За словами керівника проєкту EU4IBM Арунаса Адоменаса експерти проєкту EU4IBM представили концептуальні напрацювання зі створення координаційного центру та системи аналізу ризиків, що здатні сприяти суттєвому поліпшенню ситуаційної обізнаності, спроможності реагувати на надзвичайні ситуації та плануванню спільних дій в Україні. Приклади Фінляндії, Чеської Республіки та інших країн доводять, що працюючи спільно, «під одним дахом», прикордонні, митні та поліцейські служби мають унікальні можливості об’єднувати свої сили і ресурси та краще реагувати на різні виклики, зокрема щодо транскордонної злочинності.

Окрім українських відомств, у конференції взяли участь представники національних координаційних центрів країн-членів ЄС, Європейського агентства з прикордонної та берегової охорони (Frontex), Консультативної місії ЄС в Україні (EUAM), Місії ЄС із прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM), інших міжнародних і регіональних проєктів, які надають підтримку в сфері ІУК. Разом учасники змогли не тільки оглянути наявні та потенційні механізми координації та спільної роботи з інформацією в Україні та країнах-членах ЄС, але й розповісти про труднощі, які виникали в налагодженні міжвідомчого співробітництва, поділитися успішним досвідом у подоланні викликів і проблем та висловити свої думки щодо запропонованих рішень.

У перспективі конференція має надати необхідні елементи для ухвалення практичних рішень, націлених на посилення наявної системи міжвідомчого співробітництва, координації, обміну інформацією та аналізу ризиків в Україні.

Як зауважив Директор Департаменту організації роботи, планування та контролю Адміністрації Держприкордонслужби Андрій Віхтюк, – реалізація інтегрованого управління кордонами, зокрема в частині протидії транскордонній злочинності, вимагає налагодженої взаємодії щодо обміну інформацією та аналізу ризиків. На основі наданих рекомендацій вдасться сформувати дієздатну та ефективну модель міжвідомчого співробітництва між суб’єктами ІУК в Україні. Прикордонники зацікавлені в комплексному підході до впровадження належної практики для забезпечення якісних результатів як на стратегічному, так і на тактичному рівнях, а також сталості відповідної моделі.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси