Володимир Нікіфоренко: контрабанда негативно впливає на нацбезпеку та створює загрози економіці

НАЗАД
21 вересня 2021 15:33

Про це перший заступник Голови Державної прикордонної служби України зазначив на V Харківському міжнародному юридичному форумі, що розпочав свою роботу на базі Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

У ньому беруть учать представники 34 країн світу.

Відкриваючи міжнародний захід, ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Анатолій Гетьман наголосив, що цей форум є унікальною можливістю обмінятися досвідом та разом знайти шляхи розв’язання проблем, що заважають вітчизняній юриспруденції рухатися вперед.

Під час виступу на панельній дискусії щодо захисту економіки від впливу організованої злочинності Володимир Нікіфоренко зауважив, що контрабанда спричиняє недоотримання бюджетом податків та зборів, шкодить міжнародному іміджу України та знижує її інвестиційну привабливість. Масштабність цієї протиправної діяльності також була проілюстрована показниками Держприкордонслужби. Під час заходів перевірки тільки в цьому році припинено незаконне переміщення товарів на суму 558 млн грн. За повідомленнями прикордонників внесено до ЄРДР відомості про виявлення майже 1 100 кримінальних правопорушень.

Серед факторів, які негативно впливають на процес протидії товарній контрабанді, перший заступник очільника прикордонного відомства насамперед назвав відсутність кримінальної відповідальності за це. Він також наголосив на необхідності покращення облаштування державного кордону та технічного забезпечення прикордонного відомства, що передбачено недавнім рішенням РНБО України.

Водночас Володимир Нікіфоренко зауважив, що поряд з існуючими загрозами прикордонники постійно виявляють нові форми протиправної діяльності. Серед них - контрабандисти застосовують безпілотні літальні апарати, засоби підводного плавання, використовують поштові, морські, вантажні перевезення.

Особливо ефективним механізмом протидії контрабанді він відзначив взаємодію  з  іншими державними органами - Державною митною службою України, Службою безпеки України, Національною поліцією України та іноземними партнерами - FRONTEX, EUBAM.

До обговорення теми захисту економіки від впливу організованої злочинності в онлайн-режимі долучився Перший віцепрем'єр України - Міністр економіки Максим Любченко. З доповідями виступили Директор НАБУ Артем Ситник, Голова Вищого антикорупційного суду України Олена Танасевич, Голова та Президент Всесвітньої асоціації платників податків Джон О’Коннел та інші поважні експерти.

Зазначимо, що V Харківський міжнародний юридичний форум має урядову підтримку, як єдиний захід правничого спрямування, що визнаний на такому високому рівні.

«Це унікальна платформа, яка сприяє прозорому і відкритому діалогу з метою вироблення спільних підходів до вирішення актуальних юридичних проблем у контексті глобалізації та усунення правових бар’єрів світового сталого розвитку», – відзначив у вітальному слові організаторам та учасникам заходу Президент України Володимир Зеленський.

Майже кожна панель п’ятиденного форуму безпосередньо дотична до діяльності прикордонного відомства.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси