В Адміністрації Держприкордонслужби України вшанували прикордонників, які виконували свій інтернаціональний обов’язок

НАЗАД
15 лютого 2013 11:41

До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав в Адміністрації Держприкордонслужби України відбулось вшанування прикордонників, які  виконували свій інтернаціональний обов&r

До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав в Адміністрації Держприкордонслужби України відбулось вшанування прикордонників, які  виконували свій інтернаціональний обов’язок у Демократичній Республіці Афганістан. У заході взяли участь керівництво прикордонного відомства, члени Комітету організації ветеранів Держприкордонслужби та ради Київської організації ветеранів-прикордонників.

Під час заходу з нагоди вшанування була проведена  науково-практична конференція щодо участі Прикордонних військ у бойових діях на території ДРА. На заході також були присутні  представники регіональних управлінь та органів охорони державного кордону, ветеранських організацій, учасники бойових дій на території інших держав з числа військовослужбовців, працівників, ветеранів-прикордонників. Усі вони знаходилися на відеозв’язку та брали участь у дискусії. Ветерани-прикордонники, учасники цих подій розповіли про основні завдання, які покладались на «зелені кашкети» щодо організації  спеціальних заходів та охорони державних рубежів на території колишнього Радянського Союзу.

Варто зазначити, що серед тих, хто безпосередню брав участь у військовому конфлікті та виконував свій військовий та громадянський обов'язок, було чимало прикордонників. Понад 62 тисячі воїнів у зелених кашкетах пройшли через горнило афганської війни. Прикордонники взяли участь у 1100 бойових операціях, виконуючи поставлені завдання, діяли як самостійно, так і спільно зі з’єднаними 40-ї армії та підрозділами афганських збройних сил. Окрім захисту державних рубежів, серед завдань  прикордонників було також супроводження транспортних колон, забезпечення введення та виведення військових підрозділів, участь у ліквідації бандитських формувань, їхніх караванів зі зброєю, наркотиками й боєприпасами. За мужність і героїзм проявлені під час бойових дій понад 22 тисячі прикордонників було нагороджено державними нагородами СРСР, а 7 з них були удостоєні високого звання Героя Радянського Союзу. Серед присутніх був один з прикордонників, безпосередній учасник бойових дій в Афганістані, Герой Радянського Союзу полковник запасу Віктор Капшук.

«У тих подіях воїни-прикордонники чесно і мужньо виконували свій військовий обов’язок. Ми віддаємо данину мужності і героїзму всім тим, хто пройшов крізь їх горнило, не посоромивши своєї честі, зберіг бойові традиції старших поколінь», – зазначив під час свого виступу Голова Державної прикордонної служби України Микола Литвин. Також він наголосив, що сьогодні в Державній прикордонній службі України проходять службу понад 300 військовослужбовців, які були учасниками бойових дій.   

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси