У Миколаєві підписали контракт на будівництво 20 патрульних катерів для Морської охорони Держприкордонслужби

НАЗАД
22 липня 2020 15:05

Контракт підписали Голова Держприкордонслужби України Сергій Дейнеко та генеральний директор компанії ОСЕА Ролан Жосар.

Сьогодні, 22 липня 2020 року, у Миколаєві на території суднобудівно-судноремонтного заводу Нібулон було розпочато реалізацію урядового проєкту посилення системи морської безпеки та охорони кордону України.

Він передбачає протягом трьох років будівництво і отримання Держприкордонслужбою України 20 найсучасніших патрульних катерів французької компанії ОСЕА. Проєкт розрахований до 2024 року, а перший катер Україна зможе отримати у 2021 році.

За умовами рамкової міжурядової угоди підписаної у Парижі 19 листопада 2019 року міністрами внутрішніх справ України і Франції чверть замовлення буде виконано вітчизняним суднобудівним підприємством за французькими технологіями.

Угода була ратифікована Верховною Радою України 4 березня 2020 року. Вона передбачає кредитування урядом Франції та провідними європейськими банками будівництва катерів на суму 136,5 млн. євро.

Французька компанія ОСЕА обрала українським партнером суднобудівне підприємство Нібулон. Воно збудує кожне четверте з двадцяти – тобто загалом п‘ять суден проекту FPB 98 MKI. Це маневрений патрульний катер довжиною 32 метри з легкого алюмінію, який розвиває швидкість до 30 вузлів із дальністю плавання 1200 морських миль і має малу осадку для плавання на мілководді. Кожне судно буде оснащене сучасними системами оптико-електронного спостереження, RIB-човнами для оглядових груп прикордонників. Держприкордонслужба України з Міністерством внутрішніх справ України проводять роботу щодо оснащення нових катерів сучасними зразками озброєння. FPB 98 MKI будуть використовуватися для охорони державного кордону на воді, операцій зі спостереження, нагляду та контролю, пошуково-рятувальних операцій та протидії диверсійно-розвідувальним групам.

У церемонії підписання контракту і меморандуму про порозуміння крім підписантів взяли участь міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, Надзвичайний і повноважний Посол Французької Республіки Етьєн Де Понсен,  генеральний директор ТОВ СП Нібулон Герой України Олексій Вадатурський. Також були присутні представники органів державної та місцевої влади й працівники суднобудівного підприємства.

Під час заходу відбулася також відеоконференція з членами засідання Кабінету Міністрів України.  

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси