У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими відбулася онлайн-зустріч з родинами Захисників о. Зміїний

НАЗАД
04 березня 2023 14:57

Зустріч була ініційована ГО «Про тих про кого мовчать».

З родичами полонених прикордонників спілкувалися представники Координаційного штабу, Держприкордонслужби, керівник робочої групи з питань взаємодії зі ЗМІ та родичами Захисників Андрій Юсов та представник Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

За словами Андрія Юсова, до процесів обміну залучені всі військовослужбовці, внесені в реєстр Оборонців. Повертають і прикордонників, і морських піхотинців, і нацгвардійців – усіх, хто потрапив у полон до ворога. Але буває так, що вже й заплановані обміни Захисників зриваються.

“Ми не міряємо, кого повертають більше, кого менше. Повертати треба всіх, – підкреслив пан Юсов. – Ми хотіли би, щоб усі повернулися якомога швидше. Робота триває, результати ви вже бачите”.

За його словами, Координаційний штаб працює з різною інформацією, у тому числі моніторить інформаційні джерела. Ситуація динамічно розвивається і робота ведеться стосовно кожного захисника, місцезнаходження якого треба з’ясувати. Що стосується взаємодії родичів з непідтвердженими групами чи особами щодо пошуку полонених – цього робити не рекомендовано.

Родичі полонених військовослужбовців цікавилися, зокрема, як просувається робота з міжнародними організаціями. Андрій Юсов зауважив, що на всіх рівнях, де це можливо, Україна порушує питання дотримання прав військовополонених, зокрема нещодавно делегація Координаційного штабу взяла участь у засіданні в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку. Він додав, що протягом минулого року відбулася низка поїздок, у яких взяли участь родичі полонених Захисників.

“Глобальних зрушень не відбулось, країна-агресорка як не надавала доступу до всіх місць утримань, так і не надає, – зазначив пан Юсов. – Системно росія досі не допускає Міжнародний комітет Червоного Хреста до виконання своїх обов’язків згідно з Женевськими конвенціями.”

Також він підкреслив, що всі докази порушення прав військовополонених збирають і передають відповідним структурам. Україна забезпечує доступ представників МКЧХ і правозахисників до звільнених з полону військовослужбовців. Вся інформація про умови утримання і порушення їхніх прав фіксується.

Представник Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини звернув увагу на те, що під час зустрічі омбудсманів України та росії пан Лубінець запропонував російській стороні реалізувати, як засіб комунікації, телефонні дзвінки.

“З нашого боку було ініційовано передачу листів, – сказав представник Офісу. – Проте росія цю ініціативу проігнорувала.”

Він додав, що представники і Офісу Уповноваженого і Координаційного штабу відвідують місця реабілітації повернених з полону військовослужбовців для з’ясування стану здоров’я і проблемних питань. Паралельно представники Служби безпеки України (Об’єднаного центру) проводять відповідні опитування, щоб з’ясувати, кого військовослужбовець міг бачити в місцях утримання.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси