У Будапешті відбулася зустріч Головних Прикордонних Уповноважених України та Угорщини

НАЗАД
30 листопада 2016 15:45

Сьогодні, 30 листопада, у Будапешті відбулося засідання Головних Прикордонних Уповноважених України та Угорщини Віктора Назаренка і Жолта Халмоші.

Сьогодні, 30 листопада, у Будапешті відбулося засідання Головних Прикордонних Уповноважених України та Угорщини Віктора Назаренка і Жолта Халмоші.

Заходи відбулися відповідно до Договору між Україною і Угорською Республікою про режим українсько-угорського державного кордону, співробітництво та взаємодопомогу з прикордонних питань.

Під час зустрічі сторони констатували, що питання, які виникали на спільному державному кордоні, вирішувалися вчасно, на високому професійному рівні та на принципах взаємоповаги. Прикордонний рух здійснювався ритмічно зі сталою тенденцією до зростання. Всього за 10 місяців цього року через спільний кордон оформлено понад 7 млн. осіб та 2 млн. транспортних засобів, тоді як у 2015 році за аналогічний період - 5,96 млн. осіб та 1,66 млн. транспортних засобів.

Водночас було зауважено, що на 20% зросла кількість осіб, непропущених через кордон. Всього у пропуску було відмовлено 903 особам (2015 рік – 748). Результатом таких показників стала більш змістовна робота щодо аналізу ризиків, двостороннього обміну інформацією та підготовки персоналу.

Також учасники зазначили, що основними загрозами на українсько-угорському державному кордоні залишаються спроби налагодження каналів незаконної міграції вихідців з африканських країн та країн Близького Сходу з України до Угорщини. Проте завдяки додатковим заходам, в першу чергу оперативного спрямування, інтенсивність даного виду протиправної діяльності знижено більш ніж у 2 рази. За 10 місяців цього року затримано 384 мігранти(2015 рік - 828). Однак активним залишається афганський канал, про що свідчить затримання 132 вихідців з Афганістану (2015 рік – 389), а також відмічаються спроби переправлення громадян Індії, яких у цьому році затримано 61 особу (2015 рік – 0). Поряд з цим суттєво зменшилась кількість сирійців – затримано лише 11 осіб (2015 рік – 150).  

 Також присутні спроби незаконного переміщення тютюнових виробів як на «зеленій» ділянці державного кордону, так і в пунктах пропуску.

Активною залишається і протиправна діяльність з використанням малої авіації - у 2016 році зафіксовано 29 випадків, тоді як у 2015 році – 18 таких випадків.

Під час зустрічі Сторони підтвердили актуальність спільної оцінки загроз, як дієвого механізму прогнозування ситуації на ділянці українсько-угорського державного кордону.

Крім того, учасники висловили схвальну оцінку співпраці українських і угорських прикордонників під час проведення спільних операцій під координацією агенції Фронтекс, зокрема «Focal Points».

Важливим корком в подальшому розвитку співробітництва є підписання протоколу про функціонування Спільного контактного пункту «Захонь», відкриття якого заплановано на січень 2017 року.

Наприкінці зустрічі сторони підписали Протокол зустрічі та  План дій розвитку співпраці між прикордонними відомствами України і Угорщини на 2017 рік.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси