Світлій пам’яті Миколи НІКОЛЕНКА та Олексія ВАСИЛЬЧЕНКА присвячується…

НАЗАД
23 серпня 2021 13:05

Прикордонники назавжди закарбують в історії спогади про побратимів, які цього святкового дня у 2014-ому мужньо боронили рідну землю у бою біля Лисичого.

23 серпня 2014-го, близько 10-ї ранку в районі Лисичого, Амвросіївського району, відбулося бойове зіткнення підрозділів Збройних Сил України, територіальної оборони та Державної прикордонної служби України з озброєними особами, які рухались колоною (приблизно 10 одиниць техніки). Зав’язався запеклий бій. Під час бою Микола НІКОЛЕКНО та Олексій ВАСИЛЬЧЕНКО мужньо та героїчно, пліч-о-пліч з побратимами, відбивали упертий натиск бойовиків. Завдяки рішучим діям бійців атаку ворога відбили та не допустили подальшого руху колони вглиб держави. Під час зіткнення українським бійцям вдалося знищити 2 КамАЗи бойовиків. На превеликий жаль четверо військовослужбовців отримали поранення. Двох із них врятувати не вдалося.

Старшина Микола НІКОЛЕНКО народився 21 червня 1986 року в Амвросіївці Донецької області. У юному віці хлопець залишився круглим сиротою. Усе своє життя всього досягав самостійно. У 2006 році закінчив Амвросіївський професійний ліцей за спеціальністю “тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування, водій автотранспортних засобів”.

Після строкової служби в ЗСУ, у вересні 2008-го Микола продовжив військову службу за контрактом у Донецькому прикордонному загоні. Закінчивши у 2009 році навчання у Кінологічному навчальному центрі Державної прикордонної служби України, старшина Ніколенко проходив службу на посаді молодшого інспектора прикордонної служби – інструктора кінологічного відділення відділу прикордонної служби “Амвросіївка” Донецького загону.

Молодший сержант Олексій Васильченко народився 4 вересня 1982 року в селі Успенка Амвросіївського району Донецької області. Там пройшло його дитинство та юність. У 1999 році Олексій закінчив Успенківську загальноосвітню школу І–ІІІ ступенів. У листопаді 2000 року його призвали на строкову військову службу в Збройні Сили України. Військова служба припала юнакові до душі. У грудні 2012-го Олексій прийшов на військову службу за контрактом до лав Державної прикордонної служби України. Проходячи службу на прикордонній заставі “Успенка”, а потім на прикордонному посту “Василівка” прикордонної комендатури “Амвросіївка” Донецького загону, Олексій зарекомендував себе як справжній фахівець своєї справи. Він із завзяттям виконував поставлені завдання та завжди з гідністю доводив доручену йому справу до кінця.

Зі спогадів дружини Юлії, Олексій був люблячим та уважним чоловіком. З жовтня 2013 року молодший сержант Васильченко був призначений на посаду молодшого інспектора прикордонної служби групи інспекторів прикордонної служби відділення інспекторів прикордонної служби (місце дислокації – н. п. Василівка) відділу “Амвросіївка” Донецького загону.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, Указом Президента України від 08.09.2014 № 708/2014 молодший сержант Васильченко Олексій Леонідович та старшина Ніколенко Микола Леонідович нагороджені орденами “За мужність” III ступеня (посмертно).

Сьогодні прикордонники вшановують пам’ять полеглих у бою побратимів, покладаючи квіти до символічної стели із дзвоном у меморіальному комплексі «Зала пам’яті». У пам’ять про загиблих лунають постріли роти почесної варти.

Ви завжди з нами – у наших серцях, побратими.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси