Сотні приводів для гордості і повна скарбничка медалей

НАЗАД
23 серпня 2021 18:26

У день Державного прапора варто з вдячністю згадати спортсменів-прикордонників. Завдяки їхнім досягненням синьо-жовтий стяг близько 700 разів здіймався на світових та європейських першостях

Саме стільки медалей вибороли представники спортивного комітету Держприкордонслужби України на світових та континентальних змаганнях за три десятиліття. Майже половина цих медалей – золоті. Найбільший внесок до скарбнички спорткоманди зробили: п’ятиразова чемпіонка світу з боротьби самбо Світлана Лисянська, дев’ятиразова чемпіонка світу з кульової стрільби Галина Авраменко, семиразовий чемпіон світу з кульової стрільби Геннадій Авраменко, триразова чемпіонка світу зі стрільби із лука Тетяна Дорохова, триразовий чемпіон світу з пауерліфтингу Андрій Яремус.

Представники спортивного комітету Державної прикордонної служби України у складі національних збірних України встановили 17 світових, 2 олімпійських, 21 європейський, 43 національних рекорди.

У складі Спортивної команди прикордонного відомства пройшли військову службу понад 100 футболістів, у числі яких – Андрій Шевченко, Сергій Ребров, Владислав Ващук, Юрій Дмитрулін, Олександр Головко, Олександр Шовковський, Сергій Федоров та інші.

З 1996 року 176 атлетів-прикордонників взяли участь в Олімпійських іграх та принесли в скарбничку України 11 золотих, 11 срібних та 9 бронзових нагород:

1996 року в Атланті в Олімпіаді взяли участь 13 прикордонників. Інеса Кравець виборола звання олімпійської чемпіонки у потрійному стрибку.

2000 року у Сіднеї змагалися 24 прикордонних атлети. Призерами стали: Наталія Бурдейна та Катерина Сердюк у стрільбі із лука, Олександр Симоненко та Сергій Матвєєв у велоспорті на треку, Руслан Мезенцев, Роман Зозуля та Валерій Гончаров у спортивній гімнастиці, Андрій Котельник у боксі.

У 2004 році на Олімпійських іграх в Афінах змагались 28 прикордонників. Юрій Білоног (легка атлетика, штовхання ядра), Валерій Гончаров (спортивна гімнастика), Ірина Мерлені (вільна боротьба) здобули золоті медалі, а Віктор Рубан та Олександр Сердюк (стрільба з луку) вибороли бронзові нагороди.

На Олімпійських іграх 2008 року у Пекіні Україну представляли 28 підопічних прикордонного відомства. Здобули 3 золоті медалі: Василь Ломаченко у боксі, Артур Айвазян у стрільбі з малокаліберної гвинтівки, Віктор Рубан у стрільбі із лука, та 3 бронзові нагороди: Ірина Мерлені у вільній боротьбі, Армен Варданян у греко-римській боротьбі та Олексій Пригоров у стрибках у воду.

2012-го у Лондоні в Оімпіаді брали участь 18 спортсменів-прикордонників, 2 золоті медалі вибороли Василь Ломаченко та Олександр Усик (бокс), 1 срібну – Денис Берінчик (бокс) та 3 бронзові нагороди: Ольга Саладуха, Єлизавета Бризгіна та Христина Стуй (легка атлетика).

На ХХХІІ літніх Олімпійських іграх у м. Токіо Олександр Хижняк (бокс) здобув срібну медаль, а у змаганнях з легкої атлетики Марина Килипко та Марина Бех-Романчук посіли 5-те місце.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси