Прикордонники сканують ґрунт в пошуках підпільних «нафтогонів»

НАЗАД
04 березня 2013 08:37

Для переміщення товарів через кордон порушники все частіше застосовують нетрадиційні способи. З метою виявлення  в ґрунті на великій глибині плас

Системний аналіз обстановки на кордоні дозволяє Держприкордонслужбі своєчасно прогнозувати можливі зміни та оперативно на них реагувати. Так, наприклад, в очікуванні сезонного збільшення кількості нелегальних мігрантів та спроб незаконного переправлення через кордон товарів, Держприкордонслужба ще у лютому спланувала низку організаційних заходів, які вже дають цілком конкретні результати.

Тенденції останніх місяців свідчать, що для переміщення товарів через кордон порушники все частіше застосовують нетрадиційні способи. З метою виявлення  в ґрунті на великій глибині пластикових комунікацій, прикордонники підготували спеціальні георадари. Вже цими вихідними цілеспрямована робота дала позитивні результати. Лише за перші числа березня співробітниками Держприкордонслужби у взаємодії зі співробітниками СБУ та працівниками митниці на українсько-російському кордоні ліквідовано 6 підпільних трубопроводів та одну базу накопичення пального.

2 березня в Свердловському районі Луганської області неподалік від державного кордону спільною групою правоохоронців було знайдено три підземні трубопроводи, прокладені на глибині до 1 метра. Крім того два трубопроводи діаметром по 90 мм, прокладені один біля одного, виявили в Краснодонському районі. Згодом було встановлено й місце, куди виходили комунікації. Знаходилося воно на околиці міста Краснодон. Для перевірки помешкання було створено міжвідомчу групу зі співробітників Держприкордонслужби, СБУ, митниці та МВС. На подвір’ї правоохоронці знайшли три помпи для перекачки та чотири цистерни об’ємом по 60 тонн, одна з яких була заповнена 14 тонами дизельного пального.

Варто зазначити, що у 2012 році прикордонниками виявлено та знищено 18 трубопроводів, через які намагалися перекачувати нафтопродукти та спирт. Крім того у ході здійснення повітряного моніторингу з застосуванням легкого патрульного літака «Diamond 42» у прикордонні виявлено та припинено діяльність понад 16 баз накопичення контрабандних товарів. За допомогою георадарів на кордоні зі Словацькою Республікою виявлено та ліквідовано підземний лаз, який знаходився в недобудованому стані.  Також, у минулому році спільно з взаємодіючими органами та геологорозвідувальними підрозділами проведено комплексну роботу з обстеження прикордонної місцевості вздовж усього державного кордону України. За результатами обстеження встановлено майже 200 місць, які можуть бути обладнані та використані в протиправній діяльності.

Робота щодо виявлення інших підпільних нафтогонів на українсько-російському кордоні триває.

 

 

Фото по ліквідації підпільних трубопроводів тут   >>>>>>

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси