Прикордонник з позивним «Барон» під час оборони Чернігова врятував свій підрозділ

НАЗАД
14 сiчня 2023 13:48

Прикордонник з позивним «Барон» вже понад 20 років проходить службу на посаді кінолога. Наразі його вірним помічником є бельгійська вівчарка малінуа Нора.

Нора навчена на пошук наркотичних речовин і зі своїм господарем не розлучалася вже майже 5 років.  

Але все змінила війна. З перших же днів повномасштабного вторгнення російських окупаційних військ «Барон» разом зі своїми побратимами у складі зведеного загону прикордонників з Сумщини захищав підступи до Чернігова. Собаку він залишив вдома, бо розумів, що війна справжня і вірному другу не місце під численними масованими артилерійськими обстрілами. Та й сам тимчасово змінив свою спеціалізацію кінолога на звичайного бійця.

Прикордонник згадує, як в одному з боїв він разом з побратимами відбив штурм диверсійно-розвідувальної групи противника.

Наприкінці березня 2022 року на околиці Чернігова, в напрямку населеного пункту Старий Білоус, прикордонники обладнали оборонні позиції та стримували навалу ворога. Приблизно опівночі «Барон» почув звуки брязкання металу, які надходили з району підірваного мосту через затоку річки Білоус. У прилад нічного бачення боєць помітив групу з 8-ми озброєних та екіпірованих осіб. Вони перебиралися через затоку та з дистанцією до 3-х метрів між собою приховано переміщалися в напрямку позиції прикордонників. «Барон» негайно доповів командиру підрозділу з позивним «Чумак».

«Зважаючи, що сили противника переважали більше ніж удвічі, «Чумак» прийняв рішення розділити наших бійців на два фланги, - згадує прикордонник.  - Ми підпустили диверсійно-розвідувальну групу противника максимально близько до своєї позиції й почергово з обох флангів відкрили вогонь на ураження. Ворог застосував проти нас крім стрілецької зброї ще й реактивні піхотні вогнемети. Утім противник не витримав вогню у відповідь і почав відходити, водночас піддаючи наші позиції масованому артилерійському обстрілу. Усі наші побратими уцілили лише завдяки продуманій побудові оборонного укріплення. Вранці під час обстеження місця бою ми виявили покинуті окупантами боєприпаси та зброю».

Як згодом виявилося, своїми діями охоронці кордону не допусти заходження диверсійно-розвідувальної групи противника до Чернігова. Колеги подякували «Барону» за пильність, адже часу на прийняття рішення й організацію оборони було обмаль.

Наразі прикордонник разом з Норою продовжує виконувати завдання з охорони й захисту державного кордону України. Говорить, що після тривалої розлуки його чотирилапа помічниця не відходить від нього ні на крок. Сам він вірить, що наша Перемога вже не за горами, тож разом зі своїм хвостатим експертом продовжить стояти на заваді правопорушникам.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси