Представники Державної прикордонної служби долучилися до спільних командно-штабних навчань «Непорушна стійкість 2020»

НАЗАД
18 вересня 2021 09:01

У ролі співмодераторів, спостерігачів та запрошених експертів до навчань залучалися представники 15 держав членів та партнерів NATO

Протягом тижня в Одеському морському порту близько 100 представників державних установ та органів влади, як національного, так і місцевого рівня відпрацювали сценарій розгортання комплексної гібридної атаки та потенційні міжвідомчі заходи з її нейтралізації за напрямками захисту критичної інфраструктури, кібербезпеки, морської безпеки, стратегічних комунікацій та міжнародного права.

Дискусії у тематичних синдикатах спрямовувалися експертами з 5 Центрів передового досвіду: Центри NATO з питань енергобезпеки, морської безпеки, стратегічних комунікацій, та колективної кібероборони, а також Європейський центр протидії гібридним загрозам. (Цього року Україна офіційно приєдналася до Центру передового досвіду NATO з питань енергетичної безпеки).

Навчання стали платформою для обміну думками та досвідом, допомогли посилити міжвідомчу взаємодію, вибудувати мережу та активізувати практичну співпрацю у сфері чорноморської безпеки, спрямовану на посилення глобальної євроатлантичної безпеки та здатності протистояти гібридним загрозам, що постійно змінюються.

Прикордонне відомство на навчаннях представляли офіцери Південного регіонального управління і Морської охорони, які працювали у профільних синдикатах з кібербезпеки, морської безпеки, стратегічних комунікацій та міжнародного права.

На церемонії закриття навчань, в День високих гостей, керівництво відомств та установ, представники яких плідно працювали над пропозиціями до змін у нормативному полі України щодо ефективної протидії гібридній війні, ознайомилися з напрацьованими результатами.

Перший заступник Голови Держприкордонслужби Володимир Нікіфоренко зустрівся з військовослужбовцями відомства, які долучилися до роботи синдикатів, заслухав напрацьовані пропозиції та підкреслив важливість залучення саме прикордонних фахівців у тематику нормативного регулювання в Чорноморському регіоні, оскільки найчастіше й найближче до проявів гібридної війни опиняються саме охоронці державних рубежів, як у Виключній (морській) економічній зоні, так і на межі тимчасово окупованих територій навколо Кримського півострова. І повноваження прикордонників тут мають бути безкомпромісні й сучасні, аби забезпечити ефективну протидію ворожій агресії, недоторканість державного кордону, захист інтересів України в її виключній (морській) економзоні.

У своєму виступі на церемонії закриття навчань Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина підкреслила: «Ці навчання є черговим яскравим свідченням та конкретним доказом беззастережної як політичної, так і практичної підтримки Альянсом нашої держави та її громадян, які прагнуть майбутнього, заснованого на європейських та євроатлантичних цінностях. Ми демонструємо, що спроможні спільно протидіяти викликам, які постають перед усією євроатлантичною спільнотою, і досвід України в цій сфері є цінним внеском у спільні зусилля».

Зі свого боку, у заключному слові Помічник Генерального секретаря NATO з питань нових викликів безпеці Девід ван Віл зазначив: «Ці навчання допоможуть Україні підвищити готовність та стати стійкішою до гібридних атак, спрямованих проти критичної інфраструктури. Це зробить сильнішою Україну, а відтак і NATO, адже безпека України напряму пов’язана з безпекою Альянсу».

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси