Понад 5 млн грн у 495 випадках – результат припинених правопорушень, що пов’язані з корупцією

НАЗАД
09 грудня 2022 10:37

Щорічно 9 грудня за ініціативою Організації Об’єднаних Націй відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією.

В умовах військової агресії російської федерації проти України та в період дії правового режиму воєнного стану в Україні, водночас з першочерговими завданнями охорони та захисту державного кордону та протистояння ворогу, важливою та актуальною залишається і боротьба з «внутрішнім ворогом».

Запобігання та протидія корупційним проявам були і є одними із пріоритетних завдань державної політики, а також одним із основних векторів діяльності Держприкордонслужби як в мирний час, так і в умовах війни.

Від початку 2022 року (станом на 01.12.2022) припинено 495 спроб надання прикордонникам неправомірної вигоди. Загальна сума таких пропозицій складає понад 5 млн грн (у 2021 році - близько 1,7 млн грн). У більшості випадків спроби підкупу вчиняли чоловіки призовного віку, які намагались залишити територію України без належних документів. Наприклад, один з таких «ухилянтів», намагаючись виїхати з території України, пропонував прикордоннику в міжнародному пункті пропуску «Ягодин» неправомірну вигоду у розмірі 6000 доларів США, інший – зробив спробу виїхати за 5000 доларів, вмовляючи інспектора пункту пропуску «Рава-Руська». Однак хабародавцям не вдалося підкупити правоохоронців. В усіх випадках порушники, що пропонували військовослужбовцям неправомірну вигоду, отримали звинувачення у злочині, яке передбачене ст. 369 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, що згадана вище стаття передбачає для хабародавців відповідальність від штрафу (від 17 000 грн) до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Упродовж цього року найбільша кількість припинення правопорушень за цією статтею була задокументована військовослужбовцями підрозділів Львівського прикордонного загону. Від початку року вони 230 разів (46% від загальної кількості відмов у відомстві) відмовились від хабарів на суму понад 1,8 млн грн.

Зазначимо, що у Держприкордонслужбі діє ефективна практика заохочення нагородами та грошовими преміями військовослужбовців, які відмовилися від неправомірної вигоди. Загалом цьогоріч за відмову від «легких грошей» преміювали 199 прикордонників на загальну суму 573 720 гривень.

Крім формування доброчесності, закріплення сталої мотивації персоналу щодо свідомої доброчесної поведінки, несприйняття корупційних проявів на усіх рівнях, превентивних та навчально-методичних заходів, суттєвий результат в антикорупційній діяльності відомства дає робота підрозділів внутрішньої та власної безпеки Держприкордонслужби.

Тільки з початку року співробітники цих підрозділів провели 1449 перевірок порядку несення служби. Чимало прикордонників зрозуміли, що «щедрі пропозиції» сприяння протиправній діяльності можуть бути під оперативним супроводом офіцерів внутрішньої та власної безпеки.

З початку 2022 року затримано 19 військовослужбовців за зловживання службовим становищем та сприяння протиправній діяльності на кордоні, з них причетні до незаконного переправлення осіб призовного віку – 7, контрабанди тютюнових виробів – 7, незаконного переміщення товарів народного споживання – 1, сприяння у вирішенні питання переміщення по службі – 1, збуту бойових припасів – 1, збуту паливно-мастильних матеріалів – 2. Серед затриманих за корупцію – 2 офіцери та 17 військовослужбовців сержантського та рядового складу. Так, військовослужбовець одного з підрозділів Білгород-Дністровського прикордонного загону погодився за 7 500 доларів США сприяти незаконному переправленню громадян призовного віку через державний кордон. А військовослужбовець Чопського загону за 4 100 доларів погодився сприяти організації незаконного переміщення тютюнових виробів з України до Словацької Республіки. За участі офіцерів внутрішньої та власної безпеки Держприкордонслужби перевірено всі без винятку підрозділи охорони державного кордону. Хабарників, серед яких були і керівники підрозділів, затримано на Волині, Закарпатті, Слобожанщині, Поділлі та в інших регіонах. На цей час винними у вчиненні корупційних правопорушень визнано 15 прикордонників. Вироками судів призначено покарання у вигляді сплати штрафів на суму понад 678 000 гривень, 2 військовослужбовцям призначено покарання у вигляді тримання у дисциплінарному батальйоні терміном на 2 роки, 1 військовослужбовцю – у вигляді арешту терміном на 6 місяців та службовим обмеженням на 1 рік, 1 військовослужбовцю – у вигляді арешту терміном на 3 місяці та службовим обмеженням на 3 роки, 2 військовослужбовцям – у вигляді службового обмеження терміном на 3 роки, 3 військовослужбовцям – у вигляді службового обмеження терміном на 1 рік. Робота щодо запобігання та протидії корупції в Державній прикордонній службі України триває й надалі.

А громадськості наголошуємо – не варто намагатися втягувати прикордонників у протиправну діяльність!

Закликаємо не бути пасивними у разі виявлення проявів корупційних дій прикордонників. Інформуйте про такі випадки через телефони служби «Довіра» та на сторінці офіційного вебсайту Держприкордонслужби у розділі «Запобігання корупції»

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси