Колегія Держприкордонслужби розглянула основні напрямки подальшого реформування

НАЗАД
14 листопада 2014 13:18

Учора в Адміністрації Держприкордонслужби України відбулося засідання Колегії, на якому було проаналізовано стан оперативно-службової діяльності та розглянуто основні напрямки подальшого реформування відом

 

Учора в Адміністрації Держприкордонслужби України відбулося засідання Колегії, на якому було проаналізовано стан оперативно-службової діяльності та розглянуто основні напрямки подальшого реформування відомства у відповідності до визначених Президентом України завдань.

Окрім керівництва Служби на засіданні були присутні начальники регіональних управлінь та органів охорони кордону, а також представники громадських та ветеранських організацій – учасники комунікативних платформ.

У ході засідання Голова Державної прикордонної служби України генерал-лейтенант Віктор Назаренко оголосив сім основних напрямків подальшого розвитку відомства. А саме: 1) зміна психології управління; 2) зміна структури адміністрації Держприкордонслужби; 3) створення цілісної системи патріотичного виховання особового складу; 4) внесення змін у положення про порядок проходження служби; 5) знищення корупції; 6) реформа системи підготовки персоналу; 7) модернізація системи охорони державного кордону.

Зміна психології управління базуватиметься на двох основних принципах: субсидіарності – коли вищі органи управління матимуть право і будуть втручатися у діяльність нижчих управлінських ланок лише у разі, коли тим не вистачатиме сил, ресурсів чи повноважень, та на принципі децентралізації. «Найближчим часом будуть внесені зміни у відомчі нормативні акти щодо розподілу повноважень, а саме – передачі частини з них на нижчі рівні управління», – зазначив Голова Служби.

Зміна структури адміністрації відомства відбуватиметься з урахуванням вимог сьогодення та матиме за мету створення системи оперативного прийняття рішень та особистої відповідальності кожної посадової особи.

Створення цілісної системи патріотичного виховання особового складу матиме за мету формування нової ідеологічної концепції служби на основі національних досягнень, вірності українському народові та військовій присязі. 

В основі змін до положення про порядок проходження служби у відомстві лежатиме принцип ініціативності і відповідальності посадової особи. Ті, хто відданий справі, сумлінно виконує свої обов’язки, не зловживає службовим становищем, дотримується статутних вимог виконуватиме обов’язки незалежно від терміну перебування на посаді. «Практика механічної ротації особового складу, особливо начальників відділів прикордонної служби, загонів та їх заступників себе не виправдала», - зауважив Віктор Назаренко.

Одним із найважливіших напрямків подальшого реформування Служби очільник відомства назвав знищення корупції. «Я хочу, щоб мене почув кожний прикордонник: покривати корупційні та інші протиправні схеми я не буду, і не дозволю жодному підлеглому», – наголосив він.

Принцип невідворотності покарання за корупційні дії стосуватиметься усіх сфер діяльності відомства та кожного співробітника персонально, незалежно від посади, яку той обіймає.

Ще одним завданням для відомства стане завершення реформи системи підготовки персоналу. Вона, переважно, здійснюватиметься на базі відомчих навчальних закладів та матиме за мету цільову переорієнтацію на військову складову.

Важливим напрямком базових змін буде і модернізація системи охорони державного кордону. Нова система має забезпечити гнучкість управління, оперативне та всебічне забезпечення питань служби, можливість адекватного реагування на нові загрози, у тому числі військові.

Голова Держприкордонслужби підкреслив, що у фокусі діяльності усіх систем відомства повинен бути прикордонник – його професійна підготовка та комплекс питань соціального забезпечення, а також безпека громадян, що слідують через державний кордон та дотримання їхніх прав і свобод.

За результатами засідання від виконання посадових обов’язків були усунуті майже усі керівники регіональних управлінь та департаментів Адміністрації Державної прикордонної служби.

«Анонсовані системні зміни є незворотними, – зазначив Віктор Назаренко, – адже цього від нас вимагає Президент України, Уряд та Народ нашої держави». 

Робота щодо реалізації відповідних кадрових та управлінських рішень триває.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси