На кордоні зі Словаччиною та Угорщиною вирішували питання щодо прискорення оформлення автотранспорту

НАЗАД
09 вересня 2022 09:08

Упродовж двох останніх днів на Закарпатті відбулися чотиристоронні робочі зустрічі з питань прискорення пропускних операцій щодо автотранспортних засобів, які здійснюють міжнародні пасажирські та вантажні перевезення.

В обговоренні наявної проблематики брали участь керівництво Чопського прикордонного загону, Закарпатської митниці, а також представники Закарпатської ОВА, Мінінфраструктури України, прикордонних і митних служб Словаччини та Угорщини.

Необхідність проведення зустрічей такого формату була обумовлена значним зростанням пасажиро-транспортного потоку на ділянці відповідальності Чопського прикордонного загону та збільшенням кількості вантажного автотранспорту перед пунктами пропуску на українсько-словацькому та українсько-угорському кордоні.

Перша із зустрічей відбулася учора безпосередньо в пункті пропуску «Ужгород – Вишнє Нємецке», що на кордоні зі Словаччиною. Українські прикордонники проінформували словацьких колег, що за останні дні у черзі на виїзд з України у середньому фіксували до 500 вантажівок, і звернулися з проханням щодо пришвидшення оформлення хоча б на 30%. Зі свого боку, словацька сторона запевнила, що вживатиме усіх заходів для оптимізації пропускних операцій. Водночас вони повідомили про фактори, які наразі ускладнюють цей процес. Перш за все, це необхідність у додаткових мобільних сканерах для прискорення перевірки вантажівок.

Також сторони обговорили питання прискорення пропуску автобусів, що здійснюють рейсові та нерегулярні пасажирські перевезення. Словацькі колеги пояснили, що на швидкість їх оформлення суттєво впливає відкриття пішохідного руху з України в Словаччину через пункт пропуску «Ужгород – Вишнє Нємецке». Тож було прийнято рішення про зупинення оформлення пішоходів у цьому пункті пропуску та переспрямування їх до найближчих пунктів пропуску на кордоні зі Словаччиною - «Малі Селменці – Велке Слеменце» та «Малий Березний – Убля». Про дату зупинення оформлення пішоходів громадськість буде повідомлено через засоби масової інформації.

Робоча зустріч з угорською стороною відбулася сьогодні вранці у пункті «Тиса – Захонь». Під час неї прикордонники Чопського загону звернули увагу угорських колег на поточне збільшення кількості вантажівок перед пунктом пропуску. У ході обміну інформацією українська сторона зазначила, що наші контрольні служби спроможні оформити до 400 вантажівок за добу, тоді як угорські колеги - до 300 одиниць. Це, своєю чергою, призводить до накопичення автотранспорту перед пунктами пропуску з українського боку. Водночас суміжна сторона повідомила, що ними уже залучено додатковий персонал і це, як вони сподіваються, прискорить пропускні операції. Також було зазначено, що на початку вересня угорці запровадили спрощену форму контролю, що позитивно вплинуло на збільшення пропускних можливостей. Однак, зміна характеру вантажів, що наразі спостерігається на українсько-угорському кордоні (зерно), також ускладнює роботу угорських правоохоронців.

Обидві сторони зобов’язалися невідкладно інформувати одна одну щодо будь-яких змін в обстановці та у найстисліші терміни розв'язувати усі проблемні питання, що виникають у процесі здійснення контрольних процедур.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси