На адмінмежі з Кримом та в районі проведення ООС разом з українськими урядовцями побували іноземні представники та дипломати

НАЗАД
14 травня 2021 10:36

Події, що відбуваються в Україні, не залишаються поза увагою міжнародної спільноти і представників іноземних дипустанов та урядових організацій.

Протягом цього тижня в КПВВ на адмінмежі з АР Крим та в районі проведення ООС побували представники семи країн.

Зокрема учора із робочим візитом на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом побували Голова Верховної Ради України Дмитро Розумков та Голова Сейму Литовської Республіки Вікторія Чмілітє-Нільсен.   

Високопосадовців ознайомили з функціонуванням КПВВ «Чонгар» та «Каланчак», з порядком здійснення пропускних операцій, інфраструктурою  та умовами служби прикордонників.

Дмитро Разумков зазначив: «Ми ніколи не підтримували та не визнавали анексію Криму і маємо надію, що дуже скоро контрольні пункти в’їзду-виїзду залишиться тільки в згадках і український народ буде мати змогу вільно пересуватися по всій території України. Я впевнений, що дуже скоро це місце стане музеєм і ми додаємо надзвичайно великих зусиль для того, щоб це відбулося якомога швидше».

Вікторія Чмілітє-Нільсен у свою чергу зауважила: «Литовські люди завжди підтримують наших щирих друзів українців, вони всіляко підтримують територіальну цілісність України та сподіваються на швидке повернення окупованих територій України».

Також днями на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом із робочим візитом разом з постійним Представником Президента України в АР Крим Антоном Кориневичем перебували Надзвичайний і Повноважений Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький, Надзвичайний і Повноважений Посол Румунії в Україні Крістіан-Леон Цуркану та Надзвичайний та Повноважений Посол Естонської Республіки в Україні Каймо Кууско.

Під час зустрічі обговорювали питання стосовно соціально-політичної ситуації як в регіоні, так і безпосередньо на адмінмежі з тимчасово окупованим  Кримом. Іноземні делегати відзначили важливу роль Державної прикордонної служби на цьому напрямку та подякували військовослужбовцям за їх сумлінну роботу.

 А на лінії розмежування, в рамках ознайомлення з поточною безпековою та оперативною ситуацією в районі проведення операції Об’єднаних сил, побували новопризначений Аташе Сухопутних військ при Посольстві США в Україні полковник Брендон Преслі, Аташе Сухопутних військ при Посольстві США в Україні полковник Пол Шмідт, Аташе з питань оборони при Посольстві Королівства Швеція в Україні капітан 1-го рангу Бьорн Вільберн, Аташе з питань оборони при Посольстві Королівства Данія в Україні капітан 1-го рангу Фелікс Ебестад, Аташе з питань оборони при Посольстві Королівства Норвегія в Україні підполковник Бойє Лілеруд

 У супроводі командування ООС, начальника штабу Луганського прикордонного загону підполковника Богдана Ігнатюка та начальника Луганського прикордонного загону полковника Юрія Петріва гості побували в КПВВ «Станиця Луганська»  та  «Золоте».

 Делегатам розповіли про режим функціонування КПВВ, порядок проведення контрольно-перевірочних процедур щодо осіб і транспортних засобів та особливості перетину лінії розмежування під час карантинних обмежень.

«Всього на лінії розмежування обладнано 7 таких пунктів перетину, але на сьогодні щоденно працює лише один у Станиці Луганській. Рух решту дорожніми коридорами заблокований російсько-окупаційними військами. Варто зазначити, рух і цим дорожнім коридором теж громадянам дається зі складнощами, які штучно створюють окупанти. Уже із середини осені ми почали фіксувати значне зниження пасажиропотоку у цьому контрольному пункті і це також пов’язано із діями проросійських військ. Вони ніби намагаються «закрити» наших громадян в окупації, вигадуючи щоразу якісь незрозумілі обмеження чи правила для того, щоб українці продовжували жити у російській пропаганді. Ще влітку  КПВВ «Станицю Луганську» щоденно перетинало близько трьох тисяч громадян вдень, а сьогодні нам складно говорити навіть про пів тисячі», - розповів Богдан Ігнатюк іноземним гостям.

Також під час відвідування КПВВ у делегатів виникали питання на якій відстані від контрольного пункту знаходяться російсько-окупаційні війська, як діють прикордонники у випадку збройної атаки російсько-окупаційних військ під час перебування цивільного населення у КПВВ і після закінчення роботи контрольного пункту, як організовано доправлення громадян до лінії розмежування та у зворотний бік і чому особи не мають можливості пересуватися цим гуманітарним дорожнім коридором.

Юрій Петрів ознайомив гостей з усіма аспектами контрольно-перевірочних процедур та особливостями функціонування КПВВ «Золоте». Він наголосив, що прикордонники Луганського загону готові у будь-який момент розпочати пропуск громадян через лінію розмежування в обидва боки.

«Минулого року ми оформили в бік тимчасово окупованої території трьох осіб, але перетнути лінію розмежування вони так і не змогли. Без жодних пояснень їх розвернули російсько-окупаційні війська. На сьогодні ми здійснюємо пропуск лише місцевих мешканців», - розповів Юрій Петрович. Він запевнив, що безпека цивільного населення є пріоритетним завданням прикордонників і, в разі загострення обстановки, військовослужбовці мають достатнє оснащення та навики, аби не допустити жертв серед мирного населення.  «Щоденно цей КПВВ перетинає близько 300 осіб та 100 транспортних засобів. Усі вони жителі селищ Катеринівка та Золоте-4. Для них ми працюємо цілодобово, для того, аби, у разі збройної агресії, усі громадяни змогли оперативно покинути населені пункти, що знаходяться у так званій сірій зоні, і ми змогли їм допомогти дістатися до безпечного місця», - запевнив Юрій Петрів.   

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси