Минулорічні показники на кордоні зафіксували майже 100 мільйонів подорожуючих та затримання товарів вартістю 175 мільйонів гривень

НАЗАД
30 сiчня 2014 15:04

Сьогодні в Адміністрації Державної прикордонної служби України відбувся брифінг першого заступника Голови Державної прикордонної служби України Павла Шишоліна. Павло Анатолійович коротко проаналізував підс

Сьогодні в Адміністрації Державної прикордонної служби України відбувся брифінг першого заступника Голови Державної прикордонної служби України Павла Шишоліна. Павло Анатолійович коротко проаналізував підсумки діяльності відомства 2013 року та озвучив основні завдання відомства на 2014 рік.

«Протягом 2013 року системне та планове реформування Державної прикордонної служби України дало змогу забезпечити якісне виконання завдань щодо посилення прикордонної безпеки та зберегти позитивну тенденцію основних показників діяльності» - зазначив Павло Шишолін.

Так, у 2013 році на кордоні було оформлено майже 100 мільйонів осіб (99,31 мільйони) та понад 21 мільйон транспортних засобів, що на 7% та 4% більше, ніж 2012 року, відповідно. Показник перетину кордону громадянами вперше досягнув позначки майже у 100 мільйонів осіб. Минулого року кордон перетнуло 92 мільйони громадян. Також цього року у період літнього туристичного сезону було зафіксовано найбільший показник пропускних операцій за добу: оформлено майже півмільйона громадян і 90 тисяч транспортних засобів. Незважаючи на те, що пасажиро-транспортний потік перевищує удвічі, а подекуди й втричі проектні добові можливості пунктів пропуску, завдяки впровадженню нових технологій прикордонного контролю практично вдалось уникнути суттєвого накопичення транспортних засобів на кордоні.

Також за цей період на кордоні було затримано понад 1,9 тисяч незаконних мігрантів, з яких 944 затримано під час спроби перетнути кордон, виявлено понад 14 тисяч недійсних паспортів, а також понад півтисячі підроблених та чужих документів.

Крім того, вилучено 1132 одиниць зброї, 13,6 тисяч боєприпасів, майже 138 кілограмів наркотичних речовин та  контрабандних товарів на суму близько 175 мільйонів гривень. Найбільше товарів було затримано на кордоні з Росією та Польщею, а також на морській ділянці. Всього складено майже 46 тисяч протоколів про адміністративні правопорушення з прикордонних питань, накладено штрафів на суму понад 27 мільйонів гривень.

У 2013 році було значно удосконалено систему правового регулювання та договірно-правового оформлення кордону. Продовжувався процес демаркації найдовшої ділянки міждержавного рубежу України з Російською Федерацією. Встановлено перший прикордонний знак на кордоні з Республікою Білорусь. На завершальному етапі процес демаркації українсько-молдовського кордону (98% готовності).

За участі прикордонного відомства було розроблено 2 Закони України, 4 постанови Кабінету Міністрів України та підготовлено до ратифікації Верховною Радою України три міждержавних угоди з прикордонних питань, укладено міжвідомчі міжнародні договори про спільне патрулювання під час охорони українсько-словацького та українсько-угорського державного кордону.  Підготовлено до підписання аналогічний договір про взаємодію при здійсненні охорони українсько-російської ділянки кордону.

Значних здобутків досягнуто в розвитку підрозділів Морської охорони. Протягом року продовжувалось будівництво головного корабля Морської охорони «Корал» та другого катера Морської охорони «Орлан», які наступного року мають зійти на воду. Крім того у службі на річкових ділянках було задіяні 72 малих плавзасоби. Для захисту інтересів держави у її економзоні діяло спеціальне угруповання різнорідних сил та засобів. Загалом оглянуто більше 650 суден та затримано за різні порушення близько 150.

Інтенсивно застосовувалась патрульна авіація. Всього обстежено понад 10 тисяч кілометрів сухопутного кордону та 100 тисяч км2 територіального моря. Результати повітряного моніторингу передавались на Центри управління службою для аналізу та прийняття управлінських рішень. Забезпечено ефективне застосування у службі нових патрульних літаків «Даймонд»  (86% нальоту прикордонної авіації припадає саме на ці літаки). Відповідно до Концепції та Програми розвитку авіації передбачено подальше виведення з експлуатації застарілих, затратних літальних апаратів і поступова заміна їх економічними літаками й вертольотами легкого та середнього класу.

Держприкордонслужба України активно співпрацювала з багатьма міжнародними відомствами і організаціями, в тому числі з питань реалізації проектів міжнародної технічної допомоги. В рамках 22 проектів було отримано технічних засобів охорони кордону на загальну суму понад 200 мільйонів гривень. Починаючи з 2004 року, підрозділи кордону вже отримали більше 1,3 тисяч транспортних  засобів, 25 швидкісних катерів і човнів, 36 тепловізійних комплексів, майже 500  тепловізорів, 1,2 тисяч приладів нічного бачення та прикордонного контролю.

Одним із пріоритетних питань прикордонного відомства протягом року залишалося  посилення соціального захисту персоналу Державної прикордонної служби. Так, відповідно до відомчої програми забезпечення прикордонників житлом у 2013 році охоронцями кордону було отримано 97 квартир та 115 кімнат. Протягом 5 останніх років Державною прикордонною службою України був створений фонд службового житла, що дозволяє забезпечити проживання понад 4 тисяч сімей військовослужбовців.

Серед основних напрямів діяльності та подальшого розвитку Державної прикордонної служби України на 2014 рік Павло Шишолін назвав розвиток інтегрованої системи охорони кордону шляхом впровадження сучасних прикордонних та інформаційних технологій, підтримання правопорядку та дисципліни, дотримання прав і свобод людини. Крім того увага приділятиметься подальшому розвитку прикордонного співробітництва, залученню міжнародної технічної допомоги, продовженню технічного переоснащення відділів прикордонної служби, оновленню прикордонної авіації та корабельно-катерного складу морської охорони, поліпшенню умов несення служби та побуту прикордонників, забезпечення позитивної мотивації до служби тощо.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси