Майже 3,5 мільйони пачок сигарет прикордонники виявили на державному кордоні з початку року

НАЗАД
23 червня 2017 08:31

Боротьба з контрабандною діяльністю на державному кордоні триває. Для цього Державна прикордонна служба України вживає увесь необхідний комплекс заходів, аби протидіяти злочинній діяльності.

Боротьба з контрабандною діяльністю на державному кордоні триває. Для цього Державна прикордонна служба України вживає увесь необхідний комплекс заходів, аби протидіяти злочинній діяльності. При цьому проведений аналіз обстановки свідчить про збереження активності злочинних угруповань, які займаються незаконним переміщенням товарів. Цьому в першу чергу сприяє збереження економічних факторів, зокрема різниця цін по обидва боки кордону, та транскордонний характер контрабандної діяльності.

Проте завдяки впровадженим прикордонниками заходам, які проводилися у тісній взаємодії з правоохоронними органами України та суміжних країн, в цілому вдавалось ефективно протидіяти проявам правопорушень. Лише з початку року припинено більше 2 тисяч спроб незаконного переміщення товарів і цінностей на майже 190 мільйонів гривень.

Серед товарів, які особливо продовжують облюбовувати ділки, залишаються тютюнові вироби. Цього року в пунктах пропуску та на «зеленому» кордоні прикордонники вже затримали майже 3,5 мільйонів пачок сигарет та викрили більше 10 баз їх накопичення. В той же час у 2016 році прикордонне відомство попередило понад 1,5 тисяч таких випадків, більшість із яких на кордоні з ЄС, та затримала понад 5,5 мільйонів пачок сигарет. Крім того у тилових районах виявлено 24 бази накопичення тютюнових виробів.

Через суттєве посилення роботи прикордонних підрозділів у боротьбі з контрабандною діяльністю для переміщення товару злочинці удосконалюють старі, або вишукують нові способи їх доставки. Для цього вони обладнують сховки не лише в конструктивних особливостях автівок, а й серед вантажу, для прикладу м’яса, деревини чи палетів. Крім того, злочинні угруповання залучають до протиправної діяльності неповнолітніх, відслідковують переміщення прикордонних нарядів, маскують товар поблизу кордону для його подальшого переміщення, застосовують гідрокостюми та плавзасоби, здійснюють доставку товару через логістичні компанії.

Також серед активних методів прослідковується використання малих літальних апаратів, адже затримати їх не завжди вдається, оскільки приземляються вони за 40, а то й за 120 кілометрів від лінії державного кордону. Минулого року прикордонники затримали більше 20 літальних апаратів, які використовувалися у протиправній діяльності. Для прикладу, один з них затримали під час посадки для завантаження сигаретами на одному з покинутих господарств в Кременецькому районі Тернопільської області. Літаком порушники планували перемістити в Польщу 75 ящиків з тютюновими виробами.

Саме тому структурні прикордонні підрозділи посилені мобільними групами та здійснюється постійний обмін інформацією із взаємодіючими органами, що дозволяє оперативно реагувати на ситуацію. Крім того, українські прикордонники у тісній взаємодії із польськими, словацькими та угорськими колегами проводять масштабні заходи щодо пошуку осіб, які причетні до організації будь-яких спроб незаконного перевезення контрабандних товарів.

В цьому напрямку під загальною координацією Держприкордонслужби також проводяться спільні спеціальні прикордонні операції, головною метою яких є зниження рівня протиправної діяльності на кордоні. До таких операцій, крім сил і засобів прикордонників, залучені правоохоронні органи України, підрозділи Нацгвардії та ЗСУ, європейські міжнародні організації та прикордонні відомства суміжних держав. Перед їх проведенням детально аналізувалася ситуація на кордоні та в прикордонні, проводилися міжвідомчі наради, організовувалася робота координаційних груп, а на загрозливі напрямки виділялися додаткові резерви.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси