«Гібридні загрози: зрозуміти, адаптуватись, реагувати»

НАЗАД
01 жовтня 2019 08:59

Представники Держприкордонслужби взяли участь у Міжнародній конференції у рамках Платформи Україна-НАТО з вивчення досвіду протидії гібридній війні.

Конференція «Гібридні загрози: зрозуміти, адаптуватись, реагувати» проходила 26-27 вересня в Дипломатичній академії України за сприяння Консорціуму оборонних академій та дослідницьких інституцій з питань безпеки (організатор) у рамках Платформи Україна-НАТО з вивчення досвіду протидії гібридній війні.

Конференцію відкрив заступник Міністра закордонних справ України Єгор Божок, який заявив, що членство в НАТО залишається головною і незмінною метою України та висловив впевненість у тому, що Україні  разом з партнерами по НАТО вдасться напрацювати інструментарій, як консолідувати зусилля для протидії загрозам військового, політичного та економічного характеру, які виникають з боку Росії. 

Також на конференції з промовою виступив віцепрем’єрміністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба. У своєму виступі пан Кулеба звернув увагу присутніх на гібридну «м'яку силу», як найменш досліджений елемент гібридної війни, концепцію якої взяла на озброєння Росія та за останні роки суттєво трансформувала. «Якщо ми хочемо захистити демократію, ми маємо зрозуміти, як захистити її від гібридної «м'якої сили». Для цього необхідно будувати систему стійкості. В її основі має бути концепція, яку ми щодня маємо адаптувати під реальність, щоб ефективно захищатись», - заявив віцепрем’єрміністр.

Іванна Климпуш-Цинцадзе, голова Комітету з питань європейської інтеграції у Верховній Раді України, у своєму виступі зазначила, що метою гібридної війни є ураження взаємовідносин як між державами, так і всередині держави, що дуже ускладнює відповіді на гібридні атаки.

Основна мета конференції полягала у вивченні гібридних загроз, їхньої еволюції, а також в обговоренні потенційних гібридних методів впливу, до яких, ймовірно, будуть вдаватися деякі гравці на світовій арені.

Учасники та спікери конференції погодилися, що всеохоплюючий підхід та залучення зусиль всього державного апарату і суспільства є ключовим для протидії багатогранним гібридним викликам. Стійкість до загроз досягається не тільки розбудовою інституцій, вона також залежить від сили і здатності суспільства забезпечити демократію, належне урядування, верховенство права та задоволення потреб громадян. 

Співголова Робочої групи із сучасних викликів безпеці Консорціуму оборонних академій та дослідницьких інституцій з питань безпеки Майкл Ф. Гауль акцентував увагу на необхідності вивчення досвіду з питань протидії гібридним викликам і загрозам безпеці на прикладі України, Грузії та Республіки Молдови. Саме це дає можливість підвищити обізнаність та передбачати потенційні зміни гібридних загроз.   

Також пан Гауль висловив надію, що враховуючи високий рівень багаторічної співпраці, Національна академія Держприкордонслужби також приєднається до проекту Консорціуму щодо підготовки навчальної програми з питань протидії гібридним загрозам.

Зазначимо, що в рамках програми НАТО «Партнерство заради миру» Консорціум об’єднує понад 800 оборонних академій і безпекових інституцій з 59 держав світу, має 9 робочих груп, включаючи Робочу групу із сучасних викликів безпеці.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси