Держприкордонслужба продовжує реалізовувати заходи в контексті очікуваної лібералізації візового режиму

НАЗАД
27 серпня 2013 14:38

Наша держава вже протягом кількох років втілює в життя низку програм, направлених на гармонізацію законодавства у сфері регулювання міграційних процесів, посилення  безпеки на державному кордоні.

Перспектива лібералізації візового режиму України з Європейським Союзом все більше набирає реальних обрисів. Для того, аби українці таки отримали змогу вільно перетинати кордони з країнами ЄС, наша держава вже протягом кількох років втілює в життя низку програм, направлених на гармонізацію законодавства у сфері регулювання міграційних процесів, посилення  безпеки на державному кордоні, забезпечення прав та свобод громадян тощо. У реалізації цих завдань активну участь бере і Державна прикордонна служба України.

Зокрема, готуючись до впровадження біометричних паспортів, Державна прикордонна служба оснастила міжнародні пункти пропуску сучасними засобами паспортного контролю, продовжує модернізувати системи зв’язку та проводить відповідні навчання персоналу. У травні 2013 року, під час прес-конференції, присвяченій початку туристичного сезону, відповідаючи на запитання журналістів перший заступник Голови Державної прикордонної служби – директор Департаменту охорони Державного кордону генерал-полковник Павло Шишолін констатував, що до моменту анонсованого впровадження біометричних паспортів у 2016 році Державна прикордонна служба виконає весь комплекс запланованих заходів. 

Не залишаються поза увагою прикордонне відомство і нагальні питання безпеки на державному кордоні та протидії нелегальній міграції. Усім відомо, що міграція є чутливим нервом, який швидко реагує на соціальні та політичні зміни у світі. Шляхи нелегальної міграції ведуть до країн ЄС, однак цей неконтрольований процес може привести до катастрофічних наслідків і для України. Одним із шляхів підвищення міжнародної відповідальності є так звана реадмісія – взаємні зобов'язання держав прийняти назад власних громадян, а також громадян третіх країн та осіб без громадянства, які незаконно прибули на територію однієї із Договірних Сторін, або прибувши законно втратили підстави для легального перебування. Сьогодні Україною підписано 17 угод про реадмісію, а саме: з ЄС, Болгарією, В’єтнамом, Грузією, Данією, Латвією, Литвою, Молдовою, Норвегією, Польщею, Російською Федерацією, Словаччиною, Туреччиною, Туркменістаном, Угорщиною, Узбекистаном та Швейцарією. Як наслідок, лише у першому півріччі 2013 року органами охорони державного кордону прийнято від прикордонних відомств суміжних країн 460 осіб, що на 15% менше ніж у І півріччі 2012 року (542 осіб).

Продовжується робота з оснащення прикордонних підрозділів сучасними технічними засобами та запровадження новітніх технологій, в тому числі в рамках проектів міжнародної технічної допомоги. Зусилля спрямовані на посилення ефективності дій прикордонних підрозділів та вдосконалення якості контролю як сухопутних, так і морських ділянок кордону.

Суттєво допомагає протидіяти нелегальній міграції і належна взаємодія з правоохоронними органами суміжних країн. Проводяться спільні операції на сухопутному, морському та повітряному кордонах.Триває співпраця в рамках системи аналізу ризиків, здійснюється постійний обмін статистичною інформацією про обстановку на кордоні.

Загалом Європейська спільнота відмічає сталу тенденцію щодо зменшення кількості спроб незаконного перетинання державного кордону України з метою нелегальної міграції на кордоні України з країнами Євросоюзу. Ця тенденція підтверджується висновками та статистичними даними прикордонних служб суміжних країн, а також результатами спільної щорічної звірки.

Окрім цього на ниві лібералізації візового режиму з країнами ЄС Державна прикордонна служба здійснює і інші важливі заходи: посилює прикордонний менеджмент, виступає з ініціативами щодо вирішення проблемних питань позначення державного кордону на місцевості, впроваджує нові напрямки підготовки персоналу тощо. Таким чином прикордонне відомство робить свій вагомий внесок задля своєчасного вирішення важливого державного питання. 

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси