Держприкордонслужба посилює протидію контрабанді

НАЗАД
28 жовтня 2014 09:55

Нарада, яку провів Президент України Петро Порошенко з керівниками правоохоронних органів щодо припинення контрабандної діяльності в Південному регіоні, знайшла своє конкретне втілення в рішеннях керівницт

Нарада, яку провів Президент України Петро Порошенко з керівниками правоохоронних органів щодо припинення контрабандної діяльності в Південному регіоні, знайшла своє конкретне втілення в рішеннях керівництва Держприкордонслужби. З метою кардинальної зміни ситуації, що сталася на кордоні, Адміністрацією ДПСУ узгоджено питання координації дій з іншими правоохоронними органами на центральному і регіональному рівнях, посилено відповідальність керівників органів охорони та підрозділів кордону за стан справ, активізовано роботу з протидії корупції серед персоналу, розпочалося цільове «оздоровлення» військових колективів. Одночасно активними темпами проводяться роботи з інженерного облаштування кордону,в першу чергу російської та молдовської ділянок.

Протидія контрабанді керівництвом Служби розглядається комплексно, тому що злочинна діяльність на кордоні, яка несе реальну загрозу національній та економічній безпеці – це не точкові побутові правопорушення, а добре організовані схеми, налагоджені транснаціональними організованими злочинними угрупованнями.

Останнім часом особливих збитків державі надає контрабанда товарів підакцизної (перш за все сигарети і спирт), а також промислової та сільськогосподарської груп.  Частіше всього ці товари прикордонники затримують на кордоні з Росією (32% від загальної кількості товарів), придністровському сегменті  українсько-російського кордону (29%), на західних ділянках в межах Закарпатської, Львівської та Волинської областей (понад 20%), а також в морських пунктах пропуску – в першу чергу в Одеській області (12%).

Порівняно з минулим роком на 30% зросла кількість виявлених співробітниками Держприкордонслужби кримінальних правопорушень.  Тільки за останні три тижні відбулася низка серйозних затримань контрабанди, в т.ч. виявлені нові схеми переправлення білоруських сигарет до Придністров’я  транзитом з Литви.  

Вимагаючи від персоналу Служби ще більшої активізації роботи з протидії контрабанді, Голова Держприкордонслужби генерал-лейтенант Віктор Назаренко підкреслив, що головними при формуванні нових підходів протидії організованій злочинності на кордоні повинні стати: узгоджена з іншими правоохоронними органами робота з ліквідації злочинних угруповань, перебудова взаємодії  правоохоронних органів, в першу чергу шляхом виключення дублювання функцій та розпорошування зусиль, а також цільова робота з персоналом щодо недопущення втягування в протиправну діяльність.

Варто зазначити, що з початку року прикордонниками виявлено, вилучено та передано за компетенцією 642 од. зброї, 66,5 тис. боєприпасів, 32 кг вибухівки, 330 кг наркотичних і психотропних речовин та 138 кг прекурсорів. Загальна сума затриманих товарів становить 132 млн. грн.    

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси